Méreg ott, ahol nem gondolnánk: az ételben | Egészséges életmód

Méreg ott, ahol nem gondolnánk: az ételben

Méreg ott, ahol nem gondolnánk: az ételbenTalán emlékszik még valaki arra, hogy 2008 decemberében kirobbant a dioxin botrány. Akkor Írországból jutott be hozzánk, dioxinnal fertőzött sertéshús. Aztán később már a német hús és tojás import sem volt olyan tiszta, mint szerettük volna. A valós helyzet az, hogy nehéz olyan állati eredetű ételt találni, amiben nincs dioxin (a dioxin egy erősen mérgező vegyi anyag, részletesen lásd lejjebb).

2011-ben Kardeván Endre közölte: az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerében a magyar áruk és termékek 0,5 százalékos előfordulási arányban vannak. Vagyis a felügyelet szerint az állati eredetű ételeink 0,5%-a dioxinnal fertőzött. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg mindenki evett már egy kis dioxint. Elsőként tisztázzuk: mi is a dioxin?

Mi a dioxin?

A dioxinok májkárosító vegyi anyagok, a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg az ipari termékekben. A dioxinoknak számos módosulatuk van. Jellemzőik: stabil, zsírban oldódó, a táplálékláncon keresztül feldúsuló, az emberi zsírszövetben raktározódó, a placentán átjutó, a tejjel kiválasztódó vegyületek. Néhány hatása a dioxinoknak az emberi szervezetre:

  • Különböző rákot okozhatnak (például tüdő, gége, prosztata, myeloma vagy akár leukémia)
  • A xenoösztrogén dioxin ösztrogénhatásával felborítja az egész szervezet működését és idő előtti halálához vezethet
  • Egyes fajtáik cukorbetegséget okozhatnak
  • Hatással lehetnek a hormonok és az enzimek működésére
  • Teratogén hatása is lehet, amely nyúlszájat, értelmi fogyatékosságot, sérveket vagy sokujjúságot okozhat

Tehát elmondhatjuk, hogy a dioxin nagyon káros az egészségre és jobb elkerülni.

Hogyan kerül dioxin a szervezetbe?

Ennek több módja is van. A legegyszerűbb, ha ipari terület közelében vagyunk és belélegezzük a dioxint a levegőből. Az emberek többségénél ez nem fordulhat elő, mert szerencsére túl messze lakunk a gyáraktól és ipari területektől. A másik lehetőség, hogy olyan élőlény húsát esszük meg, melyben megtalálható a dioxin.

Ugyanis a dioxin zsírban oldódó vegyület. Tehát, ha egy állat belélegzi vagy legelés közben a táplálékkal megeszi, akkor a méreg elraktározódik a testében. A zsír pedig megtalálható az állat húsában és a tejében is. Tehát az állati eredetű ételekkel (tej- és tejtermékek, húsok, tojás, halak) könnyen juthat a szervezetünkbe dioxin. Ezenkívül megkaphatjuk az édesanyáktól is. Ha az anya testében van dioxin, akkor a magzatba is bejut, illetve szoptatáskor a tejjel átjut a gyermekbe.

Ezek közül melyik a legkárosabb? Az állati eredetű ételek fogyasztása, mert egy tehén egy nap alatt annyi dioxint képes legelni, amennyit belélegzéssel 14 év alatt tudnál magadba szívni. Tehát az állati eredetű termékek különösen fertőzöttek lehetnek. Az emberi szervezetben található dioxin mennyiség 80%-a állati eredetű étel által kerül be.

Megoldás?

Sajnos tökéletes megoldás nincs. Egyaránt a hazai és az import állati eredetű termékekben előfordulhat méreganyag. Nem mondom, hogy legyél vegetáriánus, de elgondolkoztató a helyzet. Egyelőre nincs megoldás, csak bízni tudunk abban, hogy az ellenőrzés alapos, és nem kerül a polcokra mérgezett étel.

(Az Európai helyzet valamivel jobb, mint az USA területe, de azért ne bízzuk el magunkat. Figyeljünk oda az ételeinkre! A biogazdálkodások megoldást jelenthetnek, jelenleg ezek a termelők használják a legkevesebb vegyszert.)

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Tudomány és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás