Konyhai tippek – könnyebben, gyorsabban, okosabban | Egészséges életmód

Konyhai tippek – könnyebben, gyorsabban, okosabban

Konyhai tippek – könnyebben, gyorsabban, okosabbanRengeteg olyan apró kis trükköt tanulhatunk, mellyel sokkal könnyebbé válik a mindennapunk – így van ez a konyhában is. Ezeket a praktikákat nem mindig tudjuk megtanulni a szüleinktől, hiszen ők sem tudhattak mindent – kivéve, ha éppen szakácsok voltak. Természetesen gyakorlat teszi a mestert, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit gyakorlunk.

Például hogyan lesz a vaj kenhető, ha nem vettük elő időben a hűtőből, hogyan lehet egyszerűen kimagozni a zöldséget, hogyan tudjuk a fokhagyma utáni rossz leheletet elűzni, avagy hogyan lesz a sülthús bőre ropogós és piros? Ezekre és még néhány egyéb érdekességre térek most ki. Ezekkel a tippekkel valóban profi leszel a konyhában:

Tippek a főzéshez, sütéshez

Egyszerű kis praktikák, mellyel könnyebb lesz az életed, és finomabbak az ételek:

  1. Tökből vagy cukkiniből könnyen eltávolíthatjuk a magokat egy kis fagylaltos kanál segítségével – esetleg mokkás kanállal.
  2. Egy perc alatt kenhetővé válik a vaj, ha kitesszük egy tányérra a szükséges mennyiséget. Fogjunk egy poharat, amellyel le tudjuk majd fedni a darabka vajat, és a poharat törltsük meg forró vízzel. Miután a pohár jól átforrósodott, öntsük ki a vizet belőle, töröljük el a poharat és minél hamarabb fedjük le vele a vajat.
  3. Miután fokhagymás ételt ettünk, várjunk egy keveset, majd igyunk egy pohár tejet vagy együnk egy szelet csokoládét és a rossz lehelet miatt nem kell aggódni.
  4. A hagyma és hal illata gyorsabban eltűnik a kezünkről, ha nedves sóval mossuk meg.
  5. A mézet édesítésre szoktuk használni, de pirossá és ropogóssá is tehetjük vele a sülteket. A sültet kenjük meg mézes páccal – ennyi az egész.
  6. Nincs pogácsa szaggatód? Semmi gond, fogj egy poharat, mártsd lisztve a száját és máris lehet vele szaggatni!
  7. Ha túl zsíros lett az étel, akkor fogjunk egy vászon ruhát, tekerjünk bele néhány jégkockát, és simítsuk végig vele az ételt. A hideg magához fogja vonzani a zsírt.
  8. A háztartás szokásos kelléke a fólia, mely rendszeresen elszakad és nehéz vágni. Tartsd a hűtőben, hidegen könnyebb vele dolgozni.
  9. A főtt tojást sokszor nehézkes meghámozni, erre megoldás, ha egy pici ecetet teszel a főző vízbe.
  10. Ha a vágódeszkán hagymát aprítottál, akkor érdemes citromlével és sóval átdörzsölni, majd leöblíteni. Így nem marad meg a hagyma erős illata a deszkán.
  11. Ősi trükk: ha túl sós az étel, tegyél bele krumplit és főzd puhára – a krumpli felszívja a sót.
  12. Ha már egyszer neki állsz tésztát készíteni a süteményekhez, akkor nyugodtan csinálj nagyobb adagot. A megmaradt tészta a mélyhűtőben egészen sokáig eláll.
  13. A sajtot akkor a legkönnyebb szépen reszelni, ha a reszelés előtt fél órára a mélyhűtőbe tesszük – csak ne felejtsd ott!
  14. Ha főzéskor hagymát is kell szeletelni (salátákhoz nem jó), akkor tedd fél órára a mélyhűtőbe a hagymát, utána vágd fel – garantáltan kevesebbet fogsz könnyezni.
  15. Amikor tojásokat sütsz serpenyőben, olaj vagy zsír helyett önthetsz alá kevés vizet is – így sem fog letapadni.

Extra tippek

+1 tipp: A csonthéjas gyümölcsök hamar avasodnak, ezért tartsd őket a mélyhűtőben.

++1 tippp: a fakanalak egy idő után elveszítik formájukat, és még szaguk is lehet. Tiszta vízben forrald fel őket, majd szárítsd meg őket a napon – ezzel visszanyerik eredeti „csillogásukat”.

+++1 tipp: odaégett az étel? Semmi gond, forralj sós vizet az edényben és könnyedén le fog jönni a fekete folt.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Tippek és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás