A kenyér választás a beleidtől függ | Egészséges életmód

A beleidtől függ, melyik kenyér ideálisabb

A beleidtől függ, melyik kenyér ideálisabbA különböző ételekre különbözőképpen reagál a testünk, mert mindegyikünk emésztő rendszere másképpen fejlődött ki. Ezért lehetséges az, hogy a kenyérfélék terén is egyedtől függ, hogy melyikszámára a legjobb. A legjobb barátod étrendje nem biztos, hogy neked is jó lesz, és fordítva – ezért van az, hogy sokszor a „csoda” diéták nem működnek mindenkinél.

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot egy kutatási eredmény, mely arra kereste a választ, hogy a kenyér miként befolyásolja az emberi szervezetet. Ennek kapcsán a belekre tett hatásokat és a belek reakciót is vizsgálták. Egyértelműen kiderült, hogy nagyon is fontos az egyéni tulajdonságok figyelembe vétele, amikor ételeink kiválasztásáról van szó:

A kísérlet alapjai

A kísérlet 20 alanyait az izraeli Weizmann Intézet kutató figyelték meg. A kísérlet alatt a teljeskiőrlésű kovászos kenyér és az iparilag előállított fehér kenyér hatásait kutatták. Az alanyok mikrobiológiájának változását figyelték meg a két különböző étel kapcsán – a bélbaktériumok és más bélflórákat vizsgálva a szervezetben. Ezenkívül feljegyezték a vércukorszintet, a zsír, a koleszterin, a vese- és a másenzimek alakulását és különböző gyulladási jelzőket.

Egy héten keresztül, 10 alany fehér kenyeret fogyasztott, amely finomított fehér búzalisztet tartalmazott (átlagos bolti kenyér) – ezekben a szokásos konzerváló és emulgeálószerek és adalékok voltak. A másik 10 alany pedig frissen készült kovászos kenyeret fogyasztott. Ezután két hétig nem ettek semmilyen kenyérfélét, majd a két csoport étrendjét felcserélték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kenyér típusának nem volt jelentőshatása az alanyok egészségére.

A kísérlet meglepő eredménye

„A kezdeti felfedezés, mely nagyon is ellentétes volt a várakozásainkkal kapcsolatban, az volt, hogy nincs klinikailag szignifikánskülönbség a kétféle kenyér hatása között a mért értékekben.” – nyilatkozta Eran Segal, a kísérlet egyik vezetője

Még a bél mikrobákra sem volt jelentős hatással semelyik kenyér. Ugyanakkor az eredmények mélyebb vizsgálata során megállapították, hogy az alanyok különböző módon reagáltak az elfogyasztott kenyerekre. Az emberek egyik fele a fehérkenyérre, míg a másik fele a kovászos kenyérre reagált magasabb vércukorszinttel. Továbbá a kutatók a bél mikrobák összetétele alapján meg tudják előre mondani, hogy melyik ember hogyan fog reagálnak a két kenyértípusra.

Konklúzió

Az egészséges életmódnak vannak bizonyos elvei, melyeket érdemes követni és megfogadni. Viszont részletes útmutatót csak akkor kaphatunk, ha a szakember, aki segít nekünk az életmódunk átalakításában, már megvizsgált bennünket. Ezzel tulajdonképpen nem is tanultunk olyan sok újat, inkább csak bebizonyítottuk, hogy mindig egyénre kell szabni a diétákat – illetve azért működhet több diéta is, mert különbözőek vagyunk.

(A kutatás hivatalos oldala: http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(17)30288-7)

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Tippek és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás