Még senkitől sem hallottam, hogy a konzerv zöldség, gyümölcs vagy bármilyen más étel jobb lenne, mint a friss változat. Tudjuk, hogy a friss ételben van a legtöbb hasznos tápanyag. Ez viszont még nem lenne ok arra, hogy a konzerveket kerüljük. Van más probléma is a konzervált élelmiszerekkel. És talán ezek az okok meg is lephetnek.
Sajnos mind az öt ok, amit felhozok káros Rád és az egészségedre nézve. És a probléma még csak nem is az, hogy ezekre oda kellene figyelni, hanem az, hogy a többség erről még csak nem is hallott. Nézzünk be egy kicsit a „kulisszák” mögé és tudatosítsuk magunkban, hogy mit miért teszünk, vagy nem teszünk. Végülis a tudatosság miatt vagyunk emberek és csak így tudunk megfelelő felelősséget vállalni magunk és szeretteink életéért.
#1 Biszfenol (BPA)
„Nagy valószínűséggel magad is hallottál már az aggodalmakról a műanyag palackok kémiai tartalmáról. Milyen lehetőségeink vannak, ha fontos a gyermekeink és saját magunk egészsége? A szakértők a következőket írják a BPA-ról és a BPA mentes termékekről.
A BPA a biszfenol rövidítése. Ez egy ipari vegyi anyag, amelyet bizonyos műanyagok és gyanták előállítására használtak az 1960-as évek óta. A BPA polikarbonát műanyagokban és epoxigyantákban található. A polikarbonát műanyagokat gyakran olyan tárolóedényekben használják, amelyek élelmiszereket és italokat tárolnak, mint például bizonyos PET vízpalackok.
Egyes kutatások kimutatták, hogy a BPA bejuthat élelmiszerekbe vagy italokba a BPA-ból készült, vagy azzal kezelt tartályokból. A BPA-nak való kitettség aggodalomra ad okot, mert a BPA lehetséges egészségügyi hatásai a magzatok, csecsemők és gyermekek agyára, viselkedésére és prosztata mirigyére hathatnak károsan. További kutatások utalnak a BPA és a megnövekedett vérnyomás közötti lehetséges kapcsolatra.” – okospalack.hu
#2 Importált konzervek
Az import termékek talán még rosszabbak, mint a helyileg készítettek. Az olcsóbb termékekben még kevesebb a tápanyag, mint az európai társaikban. Ez azért lehetséges, mert a gyümölcsöt vagy zöldséget még akkor szedik le, amikor nem érett meg teljesen (tápanyagtartalom kb. 80%). Így már egy eleve alacsonyabb minőségről indul a folyamat.
Az importált termékek higiéniai követelményei is okot adhatnak az aggodalmakra. Ezeket a konzerveket nem fogják teljes mértékben bevizsgálni, hogy valóban megfelelnek-e az európai szabványoknak. Arról nem beszélve, hogy a termék otthonában egy kórokozó általános és az ottani emberek szervezete könnyen elbánik vele. Viszont egy másik kontinens, más kultúrájára nézve, akár komoly problémát is jelenthet.
#3 Alumíniumszivárgás
Ahogy az alumínium edények felülete is lassanként oldódik, úgy a konzervek anyaga is oldódhat. De van még valami, amit nem sokan tudnak. Az ételeket beleteszik az alumínium dobozba, majd megfőzik, hogy tovább maradjon „friss”. Ez bizony oldja az alumíniumot, ami nem is tudhat távozni a konzervből, hiszen le van zárva. Vagyis benne marad az ételben.
A testben az alumínium felhalmozódás memóriazavart, vagy akár Alzheimer kórt okozhat. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem lehet az ételt teljes mértékben megvédeni az alumíniumszennyeződéstől a konzervek esetében. Természetesen mindenkit próbálnak megnyugtatni, hogy az nem veszélyes, de gondolj bele: 80 évig élsz! Mekkora lesz az alumínium felhalmozódásod?
#4 Tartósítószerek
Én például allergiás vagyok a tartósítószerekre, de ettől eltekintve senkinek sem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani. Márpedig szinte minden feldolgozott élelmiszerben találhatsz valamilyen tartósítószert. Bár teljesen felesleges tartósítószert tenni az élelmiszerekbe, hiszen vannak ősi megoldások a megfelelő tartósításra (például hőkezelés és hermetikus lezárás, ahogy a Nagyi készítette a lekvárt).
Valószínűleg azért alkalmazzák a tartósítószereket, mert sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint a természetes megoldások. Itt is érdemes elgondolkodni azon, hogyha 80 évig bombázzuk a testünket tartósítószerrel, akkor az, mit okoz.
#5 Alacsony minőségű élelmiszerek
A testünk csak annyira tud minket jól szolgálni, amennyire jól bánunk vele. Ehhez a legalapvetőbb dolog az, hogy figyelünk arra, amit megeszünk, hiszen ez jelenti az „üzemanyagot”. Ha az autódba sem tankolnál bármilyen üzemanyagot, akkor a testeddel miért tennéd? Sajnos a konzerv ételek azért tudnak olyan olcsók lenni, mert az élelmiszer minősége alacsony.
Arról még nem is tettem említést, hogy milyen egyéb adalékok kerülnek a konzervbe, melyek szintén komoly egészségügyi kérdéseket vetnek fel. Mi lehet a megoldás? Ne vásárolj konzerv élelmiszert. Inkább vegyél friss alapanyagokat és készíts otthon ételt belőle. Ha erre nincs lehetőséged, akkor keress adalékmentes étel megoldásokat – kevés ilyennel találkozhatsz, de azért van.
Ha tetszett a cikk, akkor like-old (tetszikeld) facebook oldalunkat!