Nem minden zöld levelű egyformán jó | Egészséges életmód

Nem minden zöld levelű egyformán jó

Nem minden zöld levelű egyformán jóSokszor hallani, hogy a zöldségek közül a zöld színűek, illetve a zöld levelűek mennyire egészségesek. Valóban kiemelten jó hatással lehetnek a testünkre és egészségünkre, de ezek között is létezik rangsor. Amikor legközelebb a salátádat állítod össze, jó, ha kéznél van ez a lista, melyben a 10 legjobb zöld levelűt találod meg.

Azért azt is tudjuk, hogy aki nem fogyaszt elég zöldségfélét, annál már az is jó, ha egyáltalán eszik valamennyit. Ha már rá van szoktatva valaki a zöldségekre, akkor érdemes a minőségre is odafigyelni és arra, hogy a sok jó közül a legjobbat válasszuk. Ez a lista leginkább azoknak segíthet, akik már megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasztanak.

A legjobb zöldségfélék

Természetesen bármilyen zöldség jó választás! Ez a lista inkább egy kis segítség, hogy ha a „legjobbat” akarjuk magunknak, mit válasszunk:

  1. Vízitorma – A-, C- és K-vitaminban gazdag. Hihetetlenül kevés kalóriát tartalmaz. Egyszerű termeszteni – ha van konyhakerted, akkor érdemes elgondolkodni ezen! Több kutatás alapján elmondhatjuk, hogy a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti.
  2. Mángold – alacsony kalória tartalma és magas tápanyagtartalma miatt valóban értékes zöldség. A mángoldban van a legtöbb K-vitamin a zöld levelűek között – a napi szükségleted 300%-át tartalmazza. Nagyon sok magnéziumot tartalmaz, mely fontos az izommunkához, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozáshoz.
  3. Spenót – a tápanyagtartalma nagyon magas. Nagyon jól beleilleszthető a gyümölcssalátákba is. Különösen sok kálium és vas található benne, melyek a vérsejtek és a vérnyomás szabályozásában játszanak fontos szerepet.
  4. Kerti saláta – a salátafélék közül a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Kalória tartalma alacsony, melyhez magas kálium, A- és K-vitamin társul.
  5. Római saláta – a krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében nagy szerepet játszhat, ha rendszeresen fogyasztod. Kiváló A- és B-vitamin forrás.
  6. Endívia – az endívia egy fajta cikória. Nagyon sok K-vitamint tartalmaz. Akár a napi A-vitamin szükségletünk 20%-át is tartalmazhatja egy közepes adag.
  7. Cikória – egy cikória a napi K-vitamin szükségletünket teljes mértékben fedezheti. Csökkenti a bél PH értékét, javítja a vitaminok felszívódását, segíthet a csontritkulás megelőzésében és a természetes bélflóra visszaállításában.
  8. Fodros kel – egy csésze főtt kel a teljes napi C-vitamin szükségletünk felét kielégíti. Sok kalciumot és magnéziumot tartalmaz, melyek a csontok egészségéhez fontosak. Kalória tartalma alacsony és az éleslátásra is jó hatással lehet.
  9. Rukkola – A-, B-, C- és K-vitamin tartalma számottevő. Viszonylag magas jódtartalma miatt a pajzsmirigy problémákra is jó lehet. Serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és erősíti az immunrendszert.
  10. Jégsaláta – bár mindenképp egészséges, de a listában szereplők között a legkevésbé tápláló. Vitamin tartalma jóval alacsonyabb a felsoroltakhoz képest. Azért ne csüggedjünk, ha éppen csak jégsalátára van lehetőségünk, de ha tehetjük, válasszunk a fentiekből bátran!

Ne feledd, hogy a változatos étkezés nagyon fontos, ezért ne csak a lista legelső tagját fogyaszd. Bátran válogass ezekből kedved szerint és egészítsd ki más zöldségekkel vagy akár gyümölcsökkel.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Zöldség és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás