Hogyan együnk több zöldséget, ha nem szeretjük? | Egészséges életmód

Hogyan együnk több zöldséget, ha nem szeretjük?

Hogyan együnk több zöldséget, ha nem szeretjük?Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik nem szeretik a zöldségeket és ezért nem is esznek eleget belőle – vagy egyáltalán nem esznek zöldségeket. Ők általában teljes mértékben elzárkóznak, semmit sem hajlandóak kipróbálni- Ha tudják, hogy valamiben zöldség van és muszáj megkóstolniuk, akkor megteszik, de azt mondják, nem ízlik és egy falatnál többet nem esznek. Mit lehet tenni?

Nagyon fontos, hogy ha ilyen emberrel találkozunk, esetleg a családtagunk, akkor ne erőltessük. Minél inkább ráerőltetjük a mi akaratunkat, annál inkább ellenállni fog. Viszont tétlenek se maradjunk, ugyanis van egy nagyon pici előnyünk: csak akkor ellenáll, ha tudja, mit eszik. Ugyanis aki kevés zöldséget eszik, annak általában az ízlelése sem tökéletes.

Ami szokatlan az gyanús!

Általában, akik semmi újat nem hajlandóak kipróbálni, azok ragaszkodnak a „szokásos” ételekhez. Semmi változtatás, semmi újdonság, új ízek szóba sem jöhetnek. Ilyen esetben a szokásos ételeket kell elkészíteni egy pici másképp – csak arra kell figyelni, hogy ne essünk túlzásba. Az emberek többsége nem képes egyik napról a másikra nagy változtatásokat csinálni az életben. Pici lépésekkel viszont mindenki tud haladni.

Nincs más dolgunk, mint a szokásos ételt elkészíteni és hozzáadni egy kévés zöldséget, amelynek az íze nem fog feltűnni. Ehhez a legjobb választás olyan étel, amelynek szaftja van, hiszen abba könnyű a főtt és szétpasszírozott zöldséget belekeverni. Arra is érdemes figyelni, hogy a zöldség íze harmonizáljon az étellel.

Könnyen felhasználható zöldségek

Van néhány olyan zöldség, melynek az íze nagyon jól idomul a környezetéhez. Ezekkel a zöldségekkel nagyon könnyű dolgozni és szinte bármibe belekeverhető anélkül, hogy az ízek módosulnának. A két kedvencem a répa és a cukkini. Mind a kettő felhasználható szinte mindenben, még süteményekben is. Néhány dolgot érdemes megtenni felhasználás előtt: meg kell pucolni, főként a cukkinit, mert a zöld héja árulkodó lehet az ételben.

Hogyan hasznosítsuk a zöldségeket?

Vegyük a két kedvencemet: répa és cukkini. A répát érdemes megfőzni sós vízben, majd pépesíteni. Az sem baj, ha mindenki látja, hogy mit művelsz a répával. A nagyját megeheted magad és egy picit belekeverhetsz mások ételébe észrevétlenül. A húslében, főként a zsíros szaftban főtt zöldségek „elveszítik” eredeti ízüket. Az ilyen szaftokba kevert, pépesített zöldségek észrevétlenek, vagyis kapunk egy sűrűbb, ragus szaftot, aminek húsos íze van.

A cukkini egy picit másképp viselkedik, mert sokkal több a víztartalma. Vigyázni kell, mert zöld színe árulkodó lehet, ezért mindenképp érdemes meghámozni. Sokszor a turmix géppel is elég pépesíteni, nem kell főzni. Besűrítve, hús lével kombinálva nagyon finom egyveleget kapunk.

Mire használhatjuk fel? Raguk esetében könnyen, csak hozzá keverünk egy keveset a szószhoz. Fasírtoknál is könnyű a dolgunk, mert a „tésztába” keverjük és kisütjük – ne maradjanak benne nagy zöldség darabok! Ha valaki szereti a házi kenyeret, akkor abban is felhasználhatjuk, ahogyan sütemények piskótájában is – édesszájúak esetében jó megoldás. A házi pizza tészta is jó alapanyag, amiben a répa és a cukkini is jól felhasználható. Különböző krémekben és szószokban is van helyük, például csípős paprika krém egy kevés répapéppel nagyon jó lehet.

És ezzel máris becsempésztük a zöldséget az életünkbe úgy, hogy azok nem váltak harsány részévé az étkezésünknek. Ha azt mondják, most finomabb, mint szokott lenni, egyszerűem csak köszönjük meg a bókot és jegyezzük meg az arányokat, hogy legközelebb is tudjuk alkalmazni.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Zöldség és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás