Pár szó a vegán étkezésről | Egészséges életmód

Pár szó a vegán étkezésről

Zöldségek

Zöldségek

Kezdetben az emberiség növényi étrenden élt. Ebben a kérdésben mind az evolucionisták mind pedig a kreacionisták egyetértenek.  Ahhoz ugyanis, hogy az ősember húst fogyasszon, kezdetben hiányoztak az állatok megöléséhez és húsuk elkészítéséhez szükséges eszközök – mondják a fejlődés elmélet hívei. Míg a teremtéshívők szerint őseinknek nem volt szükségük a vérontással együtt járó húsétkekre, hiszen az Édenkert bőséggel kínált számukra finomabbnál finomabb gyümölcsöket és gabonákat.

A XXI. századi  vegánok  döntésében – mely az étrend kialakítása mögött meghúzódik – sokféle ideológiát és magyarázatot  találunk.

Vannak, akik ökológiai megfontolásból választják a 100%-ban növényi étrendet, vannak akik vallási okokból és olyanok is akadnak szép számmal, akik egészségügyi okokból kénytelenek a húskészítmények mellett, még a tejtermékeket és tojást is kizárni az étrendjükből.  (Ma már bizonyított tény ugyanis, hogy a civilizációs betegségek 60-70 %-nál az állati eredetű termékek magas koleszterin -, purin-, és egyéb káros anyag tartalma a felelős.)

A végeredmény minden esetben egy tudatosabban kialakított életvitel lesz, hiszen  az ételkészítéshez szükséges alapanyagok beszerzésén túl, újra kell értelmezni az addig használt főzéstechnikai eljárásokat, az ételek társítását és a tejtermékek helyettesítésére vonatkozó lehetőségeket is.

Bár az orvostudomány nem fogadja el hogy a teljes növényi étrend a legjobb megoldás az emberi test táplálására vonatkozóan, egy 2007-ben végzett tanulmány (Nationale Geographic) kimutatta, hogy a világon élő populációk közül – háromból kettő esetben –  100%-ban növényi alapú táplálkozást folytatnak, és így átlagosan 10-15 évvel élnek hosszabban, mint a világátlag. Ami azonban talán a megélt éveknél is sokkal  komolyabb bizonyíték a vegán étrend mellett, hogy ezt a nem ritkán megélt 95-105 életévet, kitűnő fizikai erőnlétben és aktivitásban, szellemi frissességben, gyógyszerek használata nélkül érik el.

A következő  négy héten egy-egy rövid cikkben szeretnénk felhívni a figyelmüket a vegán étrend legfontosabb ismérveire, azoknak, akik tudatosan szeretnének változtatni az eddigi étrendjükön.

Nagy Zsuzsa

A tél ízei

A tél ízei

AJÁNLÓ – Azoknak, akik szívesen kipróbálnák  a vegán ételeket, hasznos információkat, ötleteket és recepteket tartalmaz a most megjelent Tél ízei című vegán szakácskönyv.

A tél ízei – Gyógyító növényi ételek. Vegán szakácskönyv

Mit esznek a vegánok – azaz a kizárólag növényi alapanyagokat felhasználók– télen? Hiszen ilyenkor jóval kevesebb (vagy nehezebben beszerezhető) a friss zöldség és gyümölcs, mint az év többi szakában. A friss termékek választéka valóban kisebb, de a receptgyűjtemény rácáfol erre a tételre: kiderül, hogy télen is lehetséges hazai alapanyagokból, változatosan és megfizethető áron, finom, egészséges és laktató ételeket készíteni.

Az igényes könyv színes, 184 oldalon 100 vegán receptet tartalmaz, 50 egész oldalas ételfotó és közel 80 kisebb fénykép díszíti. 1500 Ft-os áron kapható.

A tél ízei – vegán szakácskönyv

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás