Mire jó a szőlő? | Egészséges életmód

Mire jó a szőlő?

Mire jó a szőlő?Ki kell ábrándítanom a bor kedvelőit, mert nem alkoholról fogok írni, hanem önmagáról a szőlőről. Bár nagyon sok fajta szőlő létezik, a piacon kapható különböző fajták hatásai közel azonosak. Vásárláskor (szüreteléskor) észben kell tartani, hogy a szőlő nem utóérő gyümölcs, tehát akkor kell szüretelni, amikor a bogyók az egész fürtön beértek. Ám megfelelő helyiségben tárolva (pincehidegben, szétterítve) akár karácsonykor is tehetünk szőlőt az asztalra. Igaz, hogy összeaszalódnak, de nagyon finomak.

A csemegeszőlő 15-20% cukrot tartalmaznak, ami jelentősnek számít. Ennek a mennyiségnek a fele szőlőcukor, a másik fele pedig gyümölcscukor. Mindkettő gyorsan felszívódik, ezért a szőlő tápértéke igen magasnak tekinthető. Ezért a fogyni vágyók mértékkel fogyasszák a szőlőt – ráadásul enyhe savassága még kívánatosabbá teszi a gyümölcsöt.

Milyen hatása van a szervezetünkre?

Mind a keleti gyógyászatban, mind a nyugatiban vérerősítésre használják. Azt gondolják, hogy értékes sói részt vesznek a sejtképzésben, tisztítják a vért, és javítják a mirigyek tisztító tevékenységét. Ezenkívül jót tesz a vesének és a májnak, ezért erősíti a hozzátartozó szöveteket, a csontokat és az ínakat.

Reuma és arthritis kezelésére sokszor alkalmazzák. Vízhajtó hatású, csökkenti a vizenyőt, enyhíti a húgyúti rendellenességeket, köztük a fájdalmas vizeletürítést. A szőlő leve értékes gyógyszer lehet májbetegségek esetén is (például sárgaság).

Hogyan fogyasszuk?

Akkor érdemes szőlőt enni, amikor szezonja van. Ilyenkor étkezés előtt fél órával ehetjük, vagy akár étkezés helyett is. Viszont étkezés után és közben nem ajánlott fogyasztani. Ne keverjük más gyümölccsel, sőt még a különböző fajtájú szőlőket sem ajánlott keverni egy étkezésen belül.

Kifejezetten nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénanátha, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén. A mazsolát sokszor kénezik, ezért érdemes fogyasztás előtt alaposan beáztatni.

A szőlő minden része fogyasztható (magja, húsa, levele). Legértékesebb tápanyaga a rezveratrol. A szőlőlevél fogyasztása csak akkor ajánlott, ha a növény nem volt permetezve, mert a káros anyagokat magába szívja. A szőlőlevél káposzta helyett, finom csemegét jelenthet. A megszárított levélből nyerik ki a rezveratrolt is.

Külsőleg is alkalmazhatjuk

Az összezúzott szőlőből készített nedves borogatás megtisztítja a fertőzött testtájakat és csökkenti a kinövéseket. Ehhez hosszasan kell borogatni (akár 8 órán át) a kérdéses testtájat. A borogatást addig érdemes csinálni, amíg a gyógyulási folyamatok beindulnak. A leveleket még a konyhában is felhasználhatjuk, hiszen a töltött szőlőlevél igazi csemege – bár ez már belsőleg való alkalmazás.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás