Mi az agar-agar, és hogyan használjam? | Egészséges életmód

Mi az agar-agar, és hogyan használjam?

Mi az agar-agar, és hogyan használjam?Az agar-agar (más néven  agar, japánul kanten) az “agarofitáknak” nevezett moszatféleségek kocsonyás anyaga. Egy agar-agar telepben rendszerint körülbelül három agarofita, többségében Gelidium-alga található. A kínaiak és a japánok már évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogyan lehet ezen algák leveleit vízteleníteni, hogy később bármikor újra felhasználhassák (mint a zselatint).

Csakhogy az agar-agar bizonyos értelemben jobb, mint a zselatin. Nem olvad el olyan könnyen, és szilárdabb a szerkezete. Ráadásul az aga-agarnak egyáltalán nincs kalóriaértéke, ami jól jöhet, ha éppen fogyni szeretnénk. Milyen hatása van agar-agarnak? Hogyan lehet ezt felhasználni, akár ősszel is? Lássuk a hatásait és a felhasználását:

Az agar-agar gyógyhatásai

Rendkívül erősen hűt. Íze kesernyés. Jót tesz a tüdőnek, jótékony hat a májra. Csökkenti a gyulladást. Enyhén hashajtó. Gyorsítja az emésztést és a fogyást, gyógyíthatja az aranyeret, és segítheti a test megtisztulását a radioaktív elemektől. Jó kalcium- és vasforrás. Akinek a széklete túl lágy, sokszor hasmenéssel küzd, figyeljen az agar-agar fogyasztásra – hiszen ahogy írtam, az agar-agar enyhén hashajtó hatású lehet!

Agar-agar a konyhában

Az agar-agar rúd, pehely vagy por formájában kapható. Hazánkban elsősorban por formában lehet hozzájutni. Talán a por forma a legkönnyebben felhasználható, de nézzük meg melyikkel mit kell tenni:

Agar-agar rúd előkészítése:

Törjük darabokra a rudat. Mossuk meg, csavarjuk ki. Áztassuk 30 percig. Konyharuhán szűrjük át. A lébe, amibe beletesszük (pl.: víz, leves stb.) forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen az agar-agart.

Agar-agar pehely és por előkészítése:

Áztassuk be, melytől meglágyul. A lébe, amibe beletesszük (pl.: víz, leves stb.) forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen az agar-agart.

Viselkedés

Zselatinként hat az ételekre. Ezért a formázása az ételnek is hasonló, mintha zselatint használnánk. Vagyis kihűlés után felveszi a tál alakját az étel. Viszont az agar-agar nem szilárdul meg desztillált vagy borecetben, illetve magas oxálsavtartalmú ételekben (spenót, csokoládé, rebarbara)!.

Arányok

1 kantenrúd = 5 teáskanál sötét pehely = 3 teáskanál világos pehely = 1/4 teáskanál por. Egy kantenrúdból nagyjából fél liter folyadék lesz.

Egyszerű agar-agar példa recept

És most lássunk egy egyszerű felhasználási módot, melyet akár ősszel is alkalmazhatunk. Íme az agar-agar gyümölcszselé receptje:

Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál agar-agar pehely – vagy 1/4 teáskanál agar-agar por
  • 6 dl almalé
  • 75 g mazsola
  • 250 g pürésített gyümölcs
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • kevés citromlé – opcionális

Elkészítés:

  1. A lében puhítsuk meg az agar-agart.
  2. Adjuk hozzá a mazsolát és forraljuk fel.
  3. Főzzük nagyjából 5 percig, majd adjuk hozzá a többi összetevőt is.
  4. Alaposan elegyítsük a hozzávalókat, öntsük formába és várjuk meg, míg megszilárdul

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás