Méheink kincse, életünk egészsége | Egészséges életmód

Méheink kincse, életünk egészsége

MézA mézről már biztos, hogy mindenki sok jót hallott, de alapjában leginkább az akác, a hárs és a vegyes virágméz a legismertebb. Hát tudnunk kell, hogy ennél sokkal több fajta létezik és gyógyhatásuk is eltérő, mindegyiket más problémák esetén érdemes fogyasztani.

Gondolom kevesen néztek úgy méheinkre, hogy ha nem poroznák be növényeink virágait, néhány év alatt éhen halna a bolygó lakosságának nagyobbik része, nem lenne gyümölcseink és zöldségeink sokfélesége, porzás nélkül nem fordulnának termőre növényeink. Igen van néhány fajta, ami önporzó, de nagy szerepe van a sürgő-forgó állatkáknak az étrendünk széles választékának megteremtésében. Gondoljunk rájuk nagy hálával.

Lássunk most néhány mézfajtát, amivel érdemes bővíteni az étrendünket:

Repceméz: szinte a legkorábban ehhez juthatunk, mert már áprilisban pergethető. Sárgás-fehéres színű, nem túl erős ízvilágú, nagyon gyorsan, szinte 1-2 hét alatt kristályosodó méz. A zsírhoz hasonlatos apró kristályszemcséi lehetővé teszik, hogy, könnyen kenhető legyen. Noha nem túl ismert, mégis érdemes beszereznünk, mert magas szőlőcukor tartalma miatt sportolóknak kifejezetten ajánlott. Cukorbetegek is fogyaszthatják, a szervezetünk lúgosításához is kiváló eszköz. Érdemes a kávét is repcemézzel inni, hogy semlegesítse. Sütésre-főzésre is kiválóan alkalmas. A gyomorsav-túltengésben szenvedők vagy az érzékeny gyomrú gyerekek számára is hasznos, érdemes 1 éves kor után ezzel a fajtával kezdeni a gyermekek mézhez szoktatását.

Magas a vastartalma, ezért a vérszegénységet orvosolja, emellett omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami a szív-, és érrendszeri problémákban szenvedőkre hat jótékonyan. Rendkívül hasznos a parlagfűre és a nyári virágzású allergizáló növények pollenjeire érzékenyek számára. Mivel a repcemézben épp csak annyi található ezen növények virágporából, amennyi hozzászoktatja a szervezetet a pollenhez. Napi 1-2 kanállal fogyasszunk és az allergiás tünetek is alig fognak jelentkezni.

Napraforgó méz: ez a méz szintén krémes állagú, aranysárga színű, árnyalati különbségek a benne levő flavonoidok menyiségétől függ. Frissen szirupszerű, kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes, savanykás zamatú. A napraforgó méz ízét az aromaanyagok összetétele és mennyisége határozza meg. A jó minőségű napraforgó méz répacukor tartalma 5-7 százalék közötti, savas kémhatású. Sütésre-főzésre kiváló, erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő.  Mivel savas, ezért gyomorsav-túltengésben szenvedők számára nem alkalmas tartós fogyasztásra. Teába, süteménybe igen jó és krémméz állaga miatt könnyen adagolható.

 Selyemfű méz:vaddohány, vagy selyemkóró méz néven is találkozhatunk vele, csak Magyarországon készítenek belőle mézet. Világos színű, kissé opálos, kellemes illatú, jellegzetesen fűszeres, enyhe vanília zamatú méz. Virágporra érzékenyek is fogyaszthatják, mert pollentartalma alacsony. Nehezen kristályosodó desszertméz, ezért elsősorban önmagában fogyasszuk, de húsok pácolására is kiváló. Magas gyümölcscukor tartalma van és alacsony a pollentartalma, emiatt gyermekeknek és allergiásoknak is javasolt a fogyasztása. Hatásos izomfájdalmak esetén pakoláshoz, masszázshoz. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és vérnyomás-szabályozó. Melegítéskor elveszíti különlegességét.

 Medvehagyma méz: a medvehagyma maga nagyon javallott, a virága is igen sok jótékony hatást hordoz. A belőle készült méz fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú méz. Gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre, kiváló erősítőszer, szívvédő hatással kiegészülve, gátolja az érelmeszesedést és tisztítja a vért. Felső légúti problémákra, köhögésre kiváló. Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszere. Javítja a gyomor által okozott szívzavarokat és bélpanaszokat, megszünteti a hasmenést és a szorulást. Reumás betegségek ellen is igen jó hatású.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás