Kösd fel a kötényt! Jönnek a nyers ételek – 1. rész | Egészséges életmód

Kösd fel a kötényt! Jönnek a nyers ételek – 1. rész

Lénárt Gitta és Dr. Gulyás Tamás

Február 9-én, vasárnap ellátogattam egy rendezvényre, ahol találkozhattam Dr. Gulyás Tamással és Lénárt Gittával. Tőlük tanulhattam a nyers ételek elkészítéséről és az egészséges táplálkozásról. Fantasztikus élmény volt, és nem mellesleg: nagyon finom ételeket készítettünk és ettünk. Egy komplett ebédet hoztunk össze, amiben volt leves, főétel és desszert is. Lépésről lépésre beszámolok a tapasztalataimról.

Kik ők?

A rendezvény házi gazdája Dr. Gulyás Tamás volt, a Balanced Lifestyle kitalálója. A Balanced Lifestyle az egyensúlyról szól és később, majd még beszélek róla bővebben, hogy ez mit is jelent Tamás számára. Tamás a Vasárnapi ebéd alatt tartott előadásában eloszlatott néhány köd foltot az egészsége élettel kapcsolatban. Ezekről is fogok még beszélni.

Az ételek elkészítését Lénárt Gitta vezetésével tettük meg. Fontos, hogy nem főzésről van szó, hiszen nyers ételeket készítettünk! Lehet, hogy néhány ember számára furcsa: nagyon-nagyon finom lett az ebéd. Igen, nyers ételeket ettünk, amik kifejezetten finomak voltak! Gitta nagyon jól ért a nyers ételek készítéséhez. Saját egészségének megőrzése érdekében kezdett el nyers ételekkel foglalkozni. Ez “hobbija” ma már odáig fejlődött, hogy ő vezeti a Nyersétel Akadémiát.

Vasárnapi ebéd Balanced Lifestyle módra - élmény beszámoló

Gitta első nyersétel próbálkozásai – saját bevallása szerint – nem voltak finomak. Egészségesek voltak, de nem voltak finomak. Elkezdett kísérletezni és eljutott odáig, hogy ma már szép, finom és egészséges ételeket tud készíteni. Sőt, ezt a tudását át tudta adni nekünk is. Az ételek készítésekor az egyik legfurcsább az volt, hogy nagyon hamar elkészültünk. Minden főzött és sütött étel azzal végződik: süsd/főzd 30-40-60 percig. A nyers ételeknél ez nincs.

A helyszín egy szuperül felszerelt, tágas konyha

Amikor beléptem a helységbe egyből a regisztrációs pultnál találtam magamat. Rövid papír munka után megkaptam a kötényemet és a köszöntő italomat, ami egy rizstejes, gyümölcsös turmix volt. Mivel elég korán érkeztem, ezért volt lehetőségem egy kicsit szét nézni mielőtt belevetjük magunkat az ételek elkészítésébe. Gusztusosan előkészített alapanyagok és eszközök fogadtak. No és a megterített asztal.

Készülnek a nyers ételek

Egy-egy konyha pultnál 6 ember állt. Ez két csapatot jelentett, vagyis 3-3 ember készítette el a fogásokat saját maguknak. Bár azt mondtam, hogy nem főztünk, mégis volt egy kis tűzhely használat, amikor a kakaó vajat olvasztottuk, ezért volt előkészítve lábas fogó kesztyű és alátét a meleg edényhez. Ennyi előképzettség után vágjunk bele az ételek elkészítésébe!

És neki kezdtünk!

Elsőként a levest készítettük el, azután a desszertet. A menü: áfonyás almaleves, rakott édesburgonya, zserbó (gerbeaud) golyó. Ezt követte a leves elfogyasztása és Tamás előadása, majd elkészítettük a főételt és ismét leültünk az asztalokhoz enni. Mondanom se kell: semmi nem maradt az üres tányérokon kívül! Tehát elsőként a levest készítettük:

Áfonyás almaleves – 3 személyre:

  • 3db piros alma
  • előre beáztatott vörös áfonya
  • 1 citrom
  • fahéj
  • méz

Mielőtt bárminek neki állnál, moss kezet! Nyers ételt készítünk. Fontos a higiénia. Nem mondhatjuk azt, hogy majd a főzésnél úgyis eltűnnek a baktériumok, mert nem fogjuk főzni az ételt. Még egy fontos dolog a kóstoláshoz. Nem nyúlkálunk bele a készülő ételbe és a kanalat sem nyaljuk le, amivel dolgozunk. A kézfejünkre kiteszünk egy kis adagot és onnan kóstolunk. Ennyi bevezető után lássuk az elkészítést:

Ahogy Gitta elmondta, azért kell beáztatni az áfonyát, hogy puhább legyen, illetve leázzon róla a kosz. A mazsola az áztatás után világosabb lesz, mert leázik róla a kosz. Ez az áfonyánál ennyire nem feltűnő, de mindenképp tisztul.

Az almát meg kell hámozni és kicsumázni. Érdemes az almát felvágni kisebb darabokra, mert majd turmixolni kell. Mi nem is tettük egyszerre a turmixba az összes hozzávalót, hanem adagoltuk, így könnyebb volt a turmixolás.

Nyers étel készítés bevált receptek alapján

A citrom héját le kell reszelni, ez kelleni fog még később, a zserbó golyókhoz. A héj “megmentése” után félbe lehet vágni a citromot. Gitta hozzátette, hogy csak bio-citromnak a héját szabad lereszelni.

Az almát, az áfonya felét és ízlés szerint a fűszereket beletesszük a turmix gépbe és jól összeturmixoljuk. Amikor készen vagyunk, akkor egy tálba öntjük a kész levest, majd hozzá tesszük az áfonya másik felét is. Máris készen vagyunk, mehet a hűtőbe a leves.

A desszert

Másodikként a desszertet, vagyis a zserbó golyókat készítettük el. Észre fogod venni, hogy ez is gyorsan elkészül és biztosíthatlak, hogy isteni finom!

Zserbó golyók – 3 személyre

  • előre felaprított, beáztatott és lecsöpögtetett dió
  • citrom héja
  • vanília
  • fahéj
  • méz
  • Kakaóvaj
  • Kakaó por

Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a dióba kell önteni a citrom héját és a vaníliát ízlés szerint. A töltelékből golyókat kell majd formálni és az olvasztott csokoládéba önteni, tehát a masszának valamelyest össze kell állnia. A “ragasztó” a méz lesz. Azért kóstolgassuk, nehogy túlságosan sok legyen benne a méz. A tapasztalatom szerint nem kell aggódni, hogy túlságosan lágy a töltelék. Ha lehet belőle golyót formálni és nem esik szét (tehát kezelhető a mártogatáshoz is), akkor készen vagyunk. A kész töltelék mehet a mélyhűtőbe, amíg a csokoládét előkészítjük. Ez azért fontos, hogy kicsit dermedjen és jobban összeálljon a töltelék a mártogatás idejére.

Jöjjön a csokoládé készítés! Kakaóvajból kétszer annyi kell, mint kakaóporból. Tehát 25dkg kakaóvajhoz, 12-13 dkg kakaópor szükséges. A kakaóvajat gőz fölött meg kell olvasztani. Amikor elolvadt, vegyük le a tűzről és mehet bele a kakaópor és ízlés szerint a méz illetve a fahéj. Jól keverjük el a hozzávalókat. Ne vigyük túlzásba a kóstolgatást! 🙂

Végül jöhet a mártogatás. Készíts elő egy tepsit, ami sütőpapírral van kibélelve. Erre fogjuk tenni a kész golyókat. Akkora legyen a tepsi (vagy tál), hogy majd a hűtőbe kell tenni, hogy megdermedjen a csoki. A mártogatás egyszerű: szúrj két fogpiszkálót a töltelékbe és mártsd bele a csokiba. Mentő megoldás, ha kanál segítségével a golyókat belemeríted a csokiba. Nekünk ez a kanalas megoldás vált be. A kész golyók mehetnek a sütőpapírra.

Nyers étel desszert

Extra tipp a mártogatáshoz: ha van otthon narancs, akkor érdemes megpucolni, cikkelyekre szedni, a cikkelyeket kettévágni és azokat is bemártogatni a csokiba (ha maradt). Ezt is kipróbáltuk. Biztosíthatlak, hogy mennyei. Nem volt maradék!

És még egy tipp: ha túl sok lett a csoki, akkor egy csoki-öntő formába tedd a maradékot és tedd be a hűtőbe. Így lesz házilag készített csokoládéd. Persze, hogy ezt is kipróbáltuk. Fantasztikusan finom volt!

Folytatjuk…

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás, Zöldség és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás