Ízületi gyulladás megoldása étkezéssel | Egészséges életmód

Ízületi gyulladás megoldása étkezéssel

Az ízületi gyulladás egy általános és krónikus betegség, amit általában szteroid mentes gyulladáscsökkentővel kezelnek. Sok beteg eláll az orvosilag előírt kezeléstől, főleg ha a kezelés nem hat, vagy valamilyen alternatív gyógymódot preferál a beteg. Járjuk körbe az egészséges étkezés és az ízületi panaszok körét, hátha van összefüggés…

Két fő ízületi panasz létezik:

  • Csontízületi gyulladás (OA), amit legtöbbször a porc megsérülése és végleges eltűnése okoz. Ezt degeneratív ízületi gyulladásnak is nevezik és a legáltalánosabb ízületi gyulladás, ami fájdalmat és duzzanatot okoz. Általában a kézfejeket, lábfejeket, gerincet és a nagy súlyt viselő ízületeket, mint a csípő és térd érinti.
  • Reuma (RA), egy gyulladásos betegség, ami az egész testre hatással van. Fájdalmat, merevséges, duzzanatot és az ízületek mozgástartományának beszűkülését okozza. Ez egy autoimmun betegség, a beteg immunrendszere megtámadja a testszöveteket valamilyen ismeretlen ok miatt.

A rostokról úgy tudjuk, hogy csökkenti a C-reaktív proteint (CRP), ami a vérben található és a gyulladásért felelős. Ezenkívül jó hatással lehet a szívre és néhány rosszindulatú daganat kifejlődését is megakadályozhatja. A CRP-t több gyümölcs, zöldség és egyéb rostos étel fogyasztásával lehet alacsonyan tartani. Egyelőre nem bizonyított, hogy a rostok csökkentik az ízületesek panaszait, de mindenképp egy jó lépés az egészség felé.

Normál esetben a test a gyulladást arra használja, hogy megvédje a testet a fertőzésektől, ízületi problémáknál egy túlzott immunválasz miatt egy szövet degeneráció alakul ki. A kutatások azt igazolják, hogy a gyulladásos folyamatokra jó hatással van az Omega-3 zsírsav. Ezt többnyire halakban találhatjuk meg. A legjobb, ha nem magas hőfokon készíted el a halat, tehát a grillezett, roston sült, zsírban vagy olajban sült, illetve a mikróban sütött megoldásokat felejtsd el.

Az extraszűz oliva olajat is gyulladás csökkentőnek találták a kutatók. Az olaj tartalmaz egy olecanthal nevű anyagot, ami megakadályozza a COX-1 és COX-2 enzimek kialakulását, amik a gyulladás kialakulásáért felelősek. Tehát közvetetten jó hatással lehet az ízületi problémákra.

Csodákra nem kell számítani, de az biztos, hogy az egészséges étrend segíthet.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái ízület, táplálkozás és kulcsszavai , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás