Ideges vagy? Egyél csípőset! | Egészséges életmód

Ideges vagy? Egyél csípőset!

Ideges vagy? Egyél csípőset!Talán ismersz olyan embert, aki sovány és ideges típus. Az ilyen típusú emberekre kifejezetten jó hatással lehet a csípős íz. Ugyanis a csípős íz ellazítja az idegrendszert és javítja az emésztést. De nem csak erre az embertípusra tesz jó hatást a csípős. A csípős íznek melegítő hatása van, serkenti az energia és a vér keringését.

Az emberi emésztés számára sok megterhelő ételt ehetünk egy nap. Ilyen lehet például az állati eredetű tej- vagy tejtermék vagy akár a hús is. A csípős ízű ételek segítik ezeknek az ennivalóknak a megemésztését is. És még egy egyszerű megfázásnál is jó hasznát vehetjük, hiszen bizonyos csípős ételek segítik az izzadást, mely egy természetes módja a méreganyagok kiürítésének.

Milyen hatásai vannak?

A hagyományos kínai gyógyítás szerint a csípős íznek a következő jótékony hatásai vannak a szervezetünkre:

  • A tüdőt megtisztítja a nyálkaállapotoktól – erre nem mindegyik csípős íz megfelelő, később még lesz róla szó
  • Javítja a lép-hasnyálmirigy által irányított emésztő tevékenységet, kiűzi a belekből a gázokat
  • Jó hatással lehetnek a melegítő csípős ízek a vesére. Ugyanis ezek ellazítják és melegítik a görcsös vesét
  • Élénkíti a vérkeringést, elősegíti a szívműködést
  • Javítja a renyhe májműködést

Kinek használ a csípős íz?

A nehézkes, lehangolt, fásult vagy rendkívül kövér embereknek használ a csípős (és a keserű) íz. A sovány, ideges, nyugtalan embereket lenyugtathatja, ugyanis bizonyos csípősek ellazítják az idegrendszert és javítják az emésztést. Ilyen például az édeskömény, kapor, fűszerkömény, ánizs, koriander és a római kömény. Ugyanakkor bizonyos csípős ízek súlyosbíthatják az instabil állapotot, ilyen például a zsálya, a nyers hagyma és minden csípős paprika.

A kifejezetten melegítő csípős ízek nem jók a tüdő megtisztítására. Ilyenek például a Cayenne-paprika, a fekete bors, a csípős- piros és zöld paprika, valamint a friss gyömbér. Ezek a csípős ételek olyan szélsőségesen viselkednek, hogy pontosan ellenkező hatást érhetünk el vele bizonyos esetekben – például a tüdő megtisztításakor.

A főzés csökkentheti a hatékonyságot

Bizonyos ételek csípőssége főzés közben csökken. Ezt a jelenséget már tapasztalhattad is néhány zöldség esetében – például tarlórépa, káposzta, hagymafélék vagy a torma. A kíméletes főzés megőrizheti az íz jótékony hatását. Mégis a hőérzékeny ételeknél a legjobb a nyers vagy a savanyított fogyasztás. A csípős leveleket, például a mentát elég csak áztatni. Viszont a gyömbért és a fahéjat (kérgeket és gyökereket) meg kell főzni.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás