Hüvelyesek II – csicseriborsó és szójabab | Egészséges életmód

Hüvelyesek II – csicseriborsó és szójabab

A csicseriborsó

A csicseriborsó


A csicseriborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó egynyári növény, amely nem érzékeny a talajra, itthon is megterem. A népnyelvben bagolyborsónak is nevezik. Szára négyszögletes, elágazó, a termés ízletes, dióra emlékeztető. Jelentősége egyre nő hazánkban is, sokan az egészséges táplálkozás egyik kiváló ízforrását vélik felfedezni általa.

A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés kezelésére és megelőzésére egyaránt. Rendszeres fogyasztása esetén elérhető, hogy a vér koleszterinszintje csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Azonban csak másodlagos fehérjeforrásnak tekinthető, mert hiányzik belőle néhány fontos aminosav. A csicseriborsót ezért inkább kombináltan kell fogyasztani egyéb növényi élelmiszerekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel, hogy kiegyensúlyozottan vegyük fel az aminosavakat.

Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. A csicseriborsó tartalmaz még kalciumot, káliumot,  magnéziumot, folsavat, és számottevő mennyiségben vasat, cinket, mangánt, szelént és B-vitaminokat.

A csicseriborsóban számottevő mennyiségben találhatóak ösztrogénhez hasonló izoflavonok. Ezek a növényi hormonok segítenek helyreállítani a hormonális egyensúly zavarait, amelyek gyakran okozzák a testi, szellemi és szexuális energia csökkenését. Az izoflavonoidokban gazdag ételek fogyasztása tehát segíti az energia fokozását.

A csicseriborsó lassan emészthető és felszívódó szénhidrátjai miatt tartós energiaforrás.

A csicseriborsót fogyaszthatjuk levesekben, egytálételekben és ragukban, de egészben köretként, összetörve is, citromlével, olivaolajjal és szezámmagpürével keverve.

Szójabab

A szójabab, amely lehet fehér, vörös és fekete, jót tesz az egészségnek, ezért sokféle élelmiszer adalékanyaga – a kenyértől egészen a müzliszeletig. A szójabab elsőrendű fehérjeforrás, aminosav-összetétele a húséhoz hasonló. Sok energiát is tartalmaz zsír és szénhidrát formájában. Lassan emészthető keményítője állandó glükózellátást biztosít.

A szójabab és a szójatermékek, például a tofu, a miszó, a szójatej, és a szójaszósz hozzájárulnak a tartós életerőhöz. Sok ösztrogénszerű növényi hormont tartalmaznak, amelyek védenek a hormonális egyensúlyzavar okozta energiacsökkenéssel szemben, ami például előfordulhat menopauzakor. Naponta 60g fogyasztása elegendő.

Amerikában több, mint 50 vizsgálati eredményre alapozva kijelentésre került, hogy a kevés telített zsírt és koleszterint tartalmazó étrend és napi 25g szója fogyasztása jelentősen csökkenti az isémiás szívbetegség kockázatát. Emellett az izoflavonoidok védenek a rákkal szemben.

Aszójabab sok fontos ásványi anyagot, nyomelemet, folsavat és a B-csoportba tartozó vitamint is tartalmaz.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás