Hogyan tud a paradicsom egészségesen tartani minket? | Egészséges életmód

Hogyan tud a paradicsom egészségesen tartani minket?

ParadicsomAmikor a paradicsom említésre kerül, az emberek leginkább pizza feltétként, vagy a tésztaszószok alap-összetevőjeként gondol rá, néha levesként vagy salátaként is felhasználjuk. Azonban nem is gondolnánk, hogy bőrünkre milyen fiatalító hatással bír. De nemcsak az egészséges bőrt, hanem a csontritkulás és a rák megelőzését is elősegíti. Vannak sajnos, akiknél hasmenést okoz és a savasodással küszködőknek is oda kell figyelni a fogyasztásakor, de mindenképp egészítsük ki vele táplálkozásunkat.

A paradicsomra úgy is gondolhatunk, mint a természet lédús ajándéka, amely a fiatalságunk megőrzése mellett a korral járó betegségeket is megelőzheti.

A nap okozta károk ellen védelmet nyújt a paradicsomban lévő karotinoidok közül a likopin. Kutatások évekkel ezelőtt már kimutatták, hogy a nap okozta károsodások ellen ezek a vegyületek igen fontos védelmet nyújtanak.

Mivel a karotinoidok közül is a likopin az egyik leghatásosabb antioxidáns, nemcsak az UV károsodás ellen nyújt védelmet, hanem számos káros baktérium ellen is igen hatásos.

Likopin szerepe a bőr megerősítését is magában foglalja, azáltal meggátolja a kollagenázok vagyis bizonyos enzimek lebomlását, így a kollagén megmarad a bőrben, ezáltal fiatalít. A kollagén ugyanis elősegíti a bőr feszességét és rugalmasságát, és megakadályozza a bőr ráncosodását.

A likopin emellett a fogak és a fogíny egészségesen tartásában is komoly szerepet játszanak. A paradicsom alkotóelemei antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és a kutatások azt igazolják, hogy különösen a fogak és a fogíny egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet a fogyasztása.

Még egy kicsit beszéljünk a gazdag likopin tartalomról: a paradicsom megvédheti testünket a toxinoktól, különösen az aflatoxin ( egyfajta penész) és a kadmium káros hatásaitól. A kadmium szervezetünket a légszennyezésen keresztül fertőzheti, mivel megtalálható a cigarettafüstben és passzív dohányzókat is érinti.

Sajnálatos módon a korunk előrehaladásával egyre inkább ki vagyunk téve a rákos sejtek elszaporodásának. Kanadai kutatók kimutatták, hogy néhány súlyos krónikus megbetegedés esetében, és néhány ráktípust is beleértve a fokozott paradicsomfogyasztás csökkenti a betegség mértékét. A likopin jótékony hatása kimutatható ebben az esetben is, ami persze nemcsak a paradicsomban található meg, így más tápanyagok is szerepet játszhatnak.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a likopin segítséget nyújthat szív-és érrendszer működésében. A szívbetegséget gyakran a rossz táplálkozás és az öregedési folyamat következményének tulajdonítják. A fokozott likopin fogyasztás elősegíti a szív egészségét, és természetesen helyettesíti a kevésbé egészséges élelmiszerek választását, ha tudatosan beépítjük az étrendünkbe.

Emellett csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Ugyanis a nyugati étrendet követők esetében a kutatók azt tapasztalták, hogy  a krónikus betegségek kisebb kockázata figyelhető meg a szövetekben és a vérben lévő magasabb likopintartalomnak köszönhetően.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás