Hogyan kellene enni – a 12 napos kihívás | Egészséges életmód

Hogyan kellene enni – a 12 napos kihívás

Hogyan kellene enni - a 12 napos kihívásRendkívüli utazásra invitállak. Egyrészt megnézzük, hogy milyen elvek mentén kellene táplálkoznod ahhoz, hogy a tested megtisztuljon a vegyszerektől, a testsúlyod beálljon a normálisra és több energiád legyen. Majd miután az elveket átnéztük, felvázolok neked egy 12 napos kihívást. Ez alatt a 12 nap alatt egyből ki is próbálhatod azt, amit itt tanultál.

A 12 napos kihívás valóban kihívást jelenthet. Valószínűleg lesznek olyan élelmiszerek, amiket szeretsz, de le kell mondanod róla. Elképzelhető, hogy lesznek olyan szokások, amiket fel kell adnod és olyanok, amiket be kell építened a mindennapokba. Ehhez még az a nehézség is hozzáadódhat, hogy a környezet esetleg nem támogat – vagy éppen ellened van. De minden nehézség ellenére, remélem minél többen végig csináljátok a 12 napot!

FIGYELEM: ha valamilyen betegséged vagy allergiád van, esetleg már folytatsz valamilyen diétát, akkor mielőtt belekezdenél a 12 napos kihívásba, konzultálj az orvosoddal!

Mit kellene enni és inni?

 • Vizet
  Egy átlagos termetű, egészséges felnőttnek naponta nagyjából 2 liter vizet kellene innia. Az üdítő, a kávé és az alkohol nem víz! Tehát a napi 2 liter víz fogyasztásba, csak a víz tartozik bele. A szervezet arra használja a vizet, hogy tisztítsa a belső rendszerünket. Ha kevés vizet iszunk, akkor sok baktérium és salak anyag rakódik le a testben. Fáradékonyabbak leszünk és könnyebben megbetegszünk.
 • Friss zöldségeket
  A friss zöldség tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezenkívül sok rostot és vizet. A vízről már beszéltem, a vitaminokról és ásványi anyagokról lejjebb beszélek. A rost fontos az emberi emésztés számára, ráadásul teltség érzetet ad, vagyis kevesebb más jellegű ételt fogunk kívánni, ha sok rostot eszünk.
 • Esszenciális zsírsavak
  Az esszenciális zsírsavak közül a sokat emlegetett Omega-3 és 6 a két legfontosabb. Most azt javaslom, hogy ne halakból vigyük be a szervezetünkbe a szükséges zsírsavakat. Válasszunk inkább növényi olajokat és minőségi étrend-kiegészítőket. Miért? Erről még lejjebb olvashatsz.
 • Szénhidrátot
  A szénhidrát a test üzemanyaga. Nem kell félni a szénhidráttól, együnk bátran rizst, burgonyát vagy teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. De figyeljünk a mennyiségre (az ajánlott napi kalória adagot lásd lejjebb). Általánosságban elmondható, hogy a zöldségekkel kellene jóllakni és egy kis mennyiség egyéb élelmiszert fogyasztani mellé.
 • Vitaminokat és ásványi anyagokat
  A vitaminokat és az ásványi anyagokat a zöldségekből kellene leginkább fedezni. Sajnos az is igaz, hogy a mai élelmiszerekben nincs meg a szükséges mennyiség egy felnőtt ember számára, ezért ésszerű megfontolás kérdése a táplálék kiegészítők fogyasztása. Lehet időszakosan is fogyasztani a vitaminokat. Például télen D-vitamint, ha változékony az idő, akkor C-vitamint és így tovább.

Mit nem kellene enni és inni?

 • Üdítők és energiaitalok
  Még a 100%-os gyümölcs leveket is felejtsd el! Ha gyümölcsre vágysz, akkor vegyél a zöldségesnél. Ha csak a levét szeretnéd inni, akkor facsard is ki. Hagyj fel minden ipari készítménnyel és térj vissza a természethez! Az energiaitalokról nem is beszélek, ne igyad.
 • Alkohol és egyéb drogok
  Az alkohol dehidratál. Tehát minél több alkoholt fogyasztasz, annál több vizet kellene innod. Az egyéb hátrányos tulajdonságairól nem beszélek, biztosan Te is tudatában vagy. Minden más drog (például fű, LSD, kokain stb.) is természetesen tiltott. Ne fogyaszd! És ha nem muszáj, akkor gyógyszert se szedj. A felesleges gyógyszer fogyasztás is káros. (Természetesen, akinek muszáj valamilyen gyógyszert szednie, szedje továbbra is az orvos utasításai szerint.)
 • Cigaretta
  Erről szerintem nem kell bővebben írnom. Ne szívd!
 • Cukor
  Szinte minden élelmiszerben van természetes cukor. Van cukortartalma a gabonának, a gyümölcsöknek, a zöldségeknek és még a csonthéjasoknak is. Ezekkel a cukrokkal nincs semmi gond. Azzal a cukorral van gond, amit utólag adnak hozzá az ételhez vagy élelmiszerekhez. Ha mindenáron édeset szeretnél enni, akkor használj steviát vagy xilitet. (Én sokszor mazsolával édesítem meg a desszertjeimet.) Semmi olyat ne fogyassz, amibe cukrot tesznek (felvágottak, előre pácolt élelmiszerek, konzervek, mustár, torma, édességek, sütemények stb.).
 • Hús és hal
  Igen, igen. A húst le kellene tenni. Nem örökre, csak 12 napra. Azután, ha kívánod, akkor ehetsz ismét. Biztos vagyok benne, hogy semmi bajod nem lesz, ha 12 napig nem eszel húst. Mellesleg a hüvelyesekben több fehérje van, mint bármilyen más élelmiszerben. A halat is tedd le – 12 napra -, az is húsnak számít. Ki fogod bírni!
 • Tej- és tejtermékek
  Mi lesz a kalciummal és a fehérjével? Nos, a kalciumot pótolhatod a zöldségekkel vagy étrend-kiegészítővel. A fehérjével kapcsolatban pedig a hüvelyes zöldségféléket tudom ajánlani. Több fehérje van bennük, mint bármilyen más élelmiszerben. (Természetesen a tej, a sajt, a vajak, a joghurtok és minden más tej alapú készítmény kizárva. Akár hiszed, akár nem: 12 napig ki fogod bírni tej nélkül!)
 • Kávé
  A kávé mellé a jobb helyeken két deciliter vizet is szoktak felszolgálni. Tudod miért? Mert a kávé víz elvonó. Alapvetően nem csak ez a “baj” vele. A koffein nem egészen egészséges a szervezetedre. Ha plusz energiára van szükséged inkább kezdj el sportolni és igyál több vizet. (A koffeinmentes kávét sem ajánlom, mert a koffein kivonására használt eljárás miatt egészségtelen lesz a mentes kávé. Tehát kávé kizárva, legalábbis 12 napra!)

Mire kellene figyelni még?

Egy átlagos ember napi energia szükséglete 1200-1500 kcal (kalória). Nem javaslom, hogy ennél többet fogyassz egy nap, ha átlagos életet élsz (vagyis keveset sportolsz és sokat ülsz, kivételes eseteket lásd lejjebb). Azért kell figyelni erre, mert a túl sok kalória elhízáshoz vezet. Nézz a tükörbe! Van rajtad felesleg? Ha igen, akkor valószínűleg túl sok kalóriát fogyasztasz.

Vedd figyelembe az egyedi életkörülményeidet és igényeidet. Ugyanakkor ezek az “egyedi” dolgok ne kifogások legyenek! Például egyedi életkörülmény az, ha heti 10×1 óra futó edzésed van. Ilyen esetben a kalória igényed jóval magasabb, mint az átlagé – és valószínűleg jóval energikusabb is vagy mint az átlag. Ebben az esetben a kalória mennyiségedet állítsd magasabbra, különben a tested nem fogja bírni a kihívást.

Az viszont üres kifogás, hogy “erős csontú vagyok”, esetleg “sokat lépcsőzöm napközben”, vagy “álló munkát végzek”. Ezek nem mentségek plusz 500 kalóriára! Ha álló munkát végzel, vagy sokat lépcsőzöl, akkor plusz 100 kalóriát adhatok, de nem többet. Egyébként szerintem 12 napot fél lábon is kibírsz – ahogy azt mondani szokták.

Figyelj arra, hogy egyes élelmiszerekben lehet hozzáadott cukor – például befőttekben, konzerv gyümölcsökben, előre ízesített zöldségekben, öntetekben stb. Az ilyen cukros készítmények szóba sem jöhetnek!

És amiről nem volt szó?

Lehet, hogy találsz olyan élelmiszert, amiről nem volt szó. Bármi, amiről nem volt szó azt lehet enni és inni. Fontos viszont a fent leírt elveket betartani. Ha Neked a napi szénhidrát mennyiségedbe, a megfelelő arányok betartása mellett belefér még valami, amiről itt nem volt szó, akkor egyed vagy igyad bátran.

Érdemes nem egyedül neki indulni ennek a 12 napnak. Nagyon sokat segíthet, ha van mellettünk valaki, aki szintén velünk együtt küzd. És lehetőleg a családdal előre egyeztessük, hogy mit fogunk tenni. Azt is érdemes lehet megmondani, hogy ez csak 12 napra szól, nem egy életre – bár ha megtetszik, akkor csinálhatod tovább.

A 12 Napos Kihívás

A 12 napos kihívás két részből áll. Az első két nap a felvezetés, amit tíz nap diéta követ. Ennyi az egész! Fontos, hogy a 10 nap alatt minden fent leírt szabályt betarts! Szerintem menni fog, hiszen csak 12 nap!

És még egy fontos dolog: nincs olyan nap, amikor “még utoljára egy jó nagyot eszem, iszom aztán majd holnaptól…”! Ha ilyen napot tartasz, akkor sokkal nehezebben fogod elkezdeni a felvezetést. Egyszerűen csak kezdj bele!

Felvezetés (2 nap):

 1. Az első napon letesszük az üdítőket, az alkoholt és minden más drogot. A cigaretta és a kávé mennyiségét a felére csökkentjük. Az elfogyasztott víz mennyiségünk legalább legyen 1,5 liter! Ez meglehetősen soknak tűnhet, ha eddig 1 liternél nem ittunk többet.
 2. Teljesen elhagyjuk a cigarettát. Maximum egy kávét iszunk – holnaptól már az sincs. Ma már csak maximum 5 dkg cukrot eszünk – tehát nincs vagy csak nagyon kevés az édesség. Maximum egy szelet, saját kézfejünk nagyságával megegyező hús vagy hal szeletet ehetünk. Legalább 2 liter vizet fogyasszunk.

Kihívás (10 nap):

 1. Most már minden szabályt betartunk! Azt is, hogy mit ehetünk és azt is, hogy mit nem. Az első naphoz tegyünk hozzá egy kis pluszt azzal, hogy sétálunk egy fél órát.
 2. A második napi extránk legyen az, hogy együnk 100 kalóriával kevesebbet, mint a napi maximumunk.
 3. A harmadik napot tegyük igazán egészségessé azzal, hogy a 2 liter víz felett még legalább egy pohárnyi (2dl) vizet iszunk.
 4. A negyedik nap kihívása legyen ismét a séta. Sétáljunk legalább fél órát.
 5. Az ötödik napon együnk kevesebb szénhidrátot és több zöldséget. Így a napi kalória mennyiség azonos lesz, csak az eloszlás változik.
 6. A hatodik napon ismét együnk kevesebbet a napi maximumunknál 100 kalóriával.
 7. A hetedik nap kihívása legyen megint fél óra séta.
 8. A nyolcadik napon összpontosítsunk ismét a vízre. A 2 liter víz felett még legalább egy pohárnyi (2dl) vizet iszunk.
 9. A kilencedik napra iktassunk be ismét kevesebb szénhidrátot és több zöldséget.
 10. A tizedik napot fejeljük meg azzal, hogy több dolgot is megteszünk: fél óra séta, 100 kalóriával kevesebb étel és +2 dl víz.

Ha túl nehéznek tűnik, akkor a kihívásokat ne csináld meg. Egyszerűen csak tartsd be a fent leírt elveket. Az igazi kalandot mégis az fogja jelenteni, ha beiktatod kihívásokat is. Sok sikert hozzá!

Írd meg, ha belefogtál – akár sikerült végig csinálni, akár nem. Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra! Köszönöm!

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Diéta, életmód, táplálkozás, vitamin, Víz és kulcsszavai , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás