Mi a titok a zöldségekben és gabonában? | Egészséges életmód

Mi a titok a zöldségekben és gabonában?

Mi a titok a zöldségekben és gabonában?Nagyon sokszor mondják, hogy a napi menü legfontosabb eleme a zöldség. Ezenkívül sokszor lehet hallani a teljes értékű gabonák fontosságáról – ugyanakkor a péksütemények mellőzéséről. Sok ember fejében van zűrzavar a különböző állítások miatt. Érdemes lenne végre megtudni, hogy miért a zöldség és a gabona a táplálkozás alapja!

Bár a gabona szót használjuk, sosem a “hagyományos” péksüteményekre gondolunk. Tehát az aluljárókban, általános élelmiszer boltokban kapható péksütemények nem igazán egészségesek. Nem ezekre gondolunk. A gabona lehet sokféle, és most leginkább a teljes kiőrlésű, hagyományos módon készült, adalékoktól mentes gabona fogyasztásra gondolunk. Szóval miért éppen a zöldség és a gabona?

Tökéletes tápanyag a testnek

A zöldséget érdemes mindig gabonával tálalni, mert ez a test számára tökéletes tápanyag-összetétel. Azt mondhatjuk, hogy a gabona épít, míg a zöldség megtisztítja a mérgektől a testet, és felfrissíti a vért. Ez a társítás gyógyíthat és csillapíthat.

Továbbá a zöldségek különleges enzimjei segítik a tisztítás folyamatát. A nyers, valamint a nagyobb meleg-igényű növények erősebben tisztítanak, ezért főként azok számára jótékony hatásúak, akik állati eredetű táplálékot fogyasztanak. Ide tartozik a gomba, zöldborsó, uborka, paprikafélék, fejes saláta, spenót, kel stb. (Például a cékla tisztítja a vért, az articsóka a májnak használ, a spárga pedig vízhajtó hatású, és a vesét segíti.)

Néhány zöldség és jótékony hatásaik

Bár minden zöldségnek van valamilyen jótékony hatása, most mégis csak néhányat fogok kiemelni. Ezeknek a hétköznapi zöldségeknek kiemelkedően jó hatásuk lehet az egészségünkre:

Brokkoli: vízhajtó, csillogóvá teszi a szemet. Szemgyulladás és rövidlátás kezelésére használják a kínai gyógyászatban. Pantoténsavban és A-vitaminban gazdag, ezért megszépíti az érdes bőrt. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a citrusféléknek.

Cékla: erősíti a szívet, megnyugtatja a lelket, javítja a keringést, tisztítja a vért és jót tesz a májnak. Menopauza alatt sárgarépával keverve hormonszabályozó hatása lehet. Jót tehet a májbetegségnek és a székrekedésnek is.

Csicsóka: táplálja a tüdőt, enyhítheti az asztmás állapotot. Megszűntetheti a székrekedést, serkentheti az inzulintermelést. Inulint tartalmaz, ezáltal ezáltal csökkenti az inzulinszükségletet. Húsa nyersen és enyhén megfőzve egyaránt remek.

Padlizsán: lelohaszthatja a duzzanatokat, az alvadt vér és a tumorszerű lerakódások feloldásával tisztíthatja a pangó vért. Vérzéscsillapító hatása lehet, ezért vérző aranyérre, vérvizelésre használják a népi gyógyászatban.

Paradicsom: enyhíti a szomjúságot, tonizálja a gyomrot, kipucolja a májat, tisztítja a vért és általános méregtelenítő. Serkenti az emésztést, ezért étvágygerjesztőnek is jó választás lehet. Savassága ellenére emésztés után lúgosítja a vért, ezért reuma és köszvény enyhítésére is jó lehet.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gabonafélék, Zöldség és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás