Függőséget okozó egészségtelen ételek | Egészséges életmód

Függőséget okozó egészségtelen ételek

HambeurgerAz amerikaiak igen híresek az elhízásról, sok gyorséttermi ételt fogyasztanak és chipsekkel felszerelkezve ülnek le a televízió elé, de persze ez nem csak nálunk, hazánkban ugyanúgy jellemző. Rohanó világunk arra ösztönöz, hogy csak bekapjunk valamit gyorsan és már fussunk is tovább a következő feladat elvégzésére. Sajnos a gyorséttermek ínycsiklandó illatok mellett számos olyan alapanyagot tartalmaznak, amelyek amellett, hogy egészségtelenek,  még függőséget is okoznak. De nézzük csak meg a metrómegállókban lévő friss pékárúk forgalmazóit, az illatokat – akár porcukorral is dúsítva – az utasok áramlatába tolják ventilátorokkal, hogy minél többen csábuljanak el.

 

A keményítő valójában gyorsabban felszívódik, mint a cukor, ami a vér glükóz szintjét megemeli és a testet arra készteti, hogy minél többet egyen még.

1. Üdítők
A magyarok fele minden nap fogyaszt üdítő italokat, és sokan azt mondják, hogy függővé válnak. Ez nem véletlen. A különböző üdítőitalok létrehozásához élelmiszer-technológusokat alkalmaznak, akik tesztelik az italokat, hogy mennyire oltják a szomjat, mennyi színezéket tartalmaznak, mennyire édesek és még sok egyéb szempontot is figyelembe vesznek a gyártáshoz, ami természetesen  vásárlásra ösztönzést sarkallja és nem az egészséges életmód a fő szempont.

Természetesen a koffein az egyik oka, hogy az üdítőitalokból és az energiaitalokból olyan sokat fogyasztunk. Állandó koffein szintet igényel a szervezetünk a gyakori fogyasztás után és az általa okozott “élénkítő” hatást igényli agyunk,  amikor leesik a szintje, külső forrásból keresik a fogyasztók az utánpótlást. De vannak más függőséget okozó összetevők is, vitathatatlanul a leginkább függőséget okozó  üdítőital a Mountain Dew. A koffein mellett különböző savakat és brómozott növényi olajat is tartalmaz. Ez utóbbit igyekeznek betiltani.

2. Pácolt húsok
A baconszalonna ízét mindenki szereti, ezért is van már a chips-ekből is szalonnás ízesítésű, de  senki sem szereti a nitritet. A  nátrium-nitrit megtalálható a sonka, a füstölt hús, a szalámi, a kolbász adalékaként, mert gátolja a baktériumok elszaporodását, meghosszabbítja az élelmiszer eltarthatóságát és kellemes ízt és színt kölcsönöz a húsoknak. Azonban a főzés folyamata során a nitritek más vegyi anyagokkal rákkeltő összetevőkké alakulhatnak, ezért számos egészségügyi szervezet óva int a nitritek használatától. A pácolt húsokhoz és a füstöt húsokhoz is nitriteket adnak az ellenállhatatlan íz és szín eléréséhez, mert nem az egészség az elsődleges szempont.

3. Sós, sült krumplik és snack-ek
Mint ahogy a cukor esetében, az emberek só-függővé is válhatnak. De van egy másik oka is, hogy a sós ételek, mint a chips, a hasábburgonya, a pirított ropogós kenyér és a reggeli gabonapelyhek is ellenállhatatlanok. Ezek az ételek  sült, rántott, és pirított ízű élelmiszerek, melyek vonzó barna színűek és ízük is finom, vágykeltő. A szénhidrátokban gazdag ételeket magas hőmérsékleten készítik azért, hogy szép felületük alakuljon ki az elkészítés során, ami azt jelenti, hogy akrilamid képződik a folyamat során. Azonban az akrilamid egy rákot okozó és potenciálisan veszélyes vegyi anyag. Sajnos az a tapasztalat, hogy azok a vegyi anyagok, amelyek az élelmiszert ellenállhatatlanná teszik, azoknak ellen kellene állnunk, mert egészségtelenek.

Még egy másik érzésről is beszélhetünk, ami a sós rágcsálnivalók evésére ösztönző hatású. Ezeket a chips-eket úgy tervezték, hogy gyorsan elolvadjon a szájban. Ha ezt az olvadást észleljük, agyunk azt hiszi, hogy nincs kalória benne.

4. Mikrohullámú sütőben elkészíthető Popcorn
A pattogatott kukoricát nem eheted meg titokban, mert olyan illata van, hogy a környezeted azonnal megérzi még akkor is, ha a szőnyeg alá rejted. Azonnali nassolásra buzdít a frissen pattogtatott kukorica. Az ellenállhatatlan illat a vaj aromában lévő vegyi anyagok hatása, mint a diacetil és a pentándion, amelyek a melegítési folyamat megkezdését követően szétszóródik a levegőben. És nem meglepő, hogy vannak kérdések a biztonságot érintő témakörben. Amerikában a mikrohullámú popcorn gyártó üzemek munkavállalói pert nyertek a diacetil tüdőre kifejtett hatása miatt, ami az jelenti, hogy a fogyasztók is nyilvánvalóan veszélyben vannak.  Egy, szélsőséges esetben halálos légúti betegséget is okozó állapotot idézhet elő, amikor is a tüdő legkisebb légúti részei hegesedhetnek és a légmozgás  lezárását is okozhatják.

Nyilvánvaló, hogy az édes, sós és zsíros ételeknek nehéz ellenállni, különösen akkor, ha mindenütt, olcsón kerül forgalomba és éjjel-nappal gyorsan beszerezhető. Azonban ne tévesszük szem elől, milyen problémákat idézhetnek elő.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás