Energiaadó friss gyümölcsök III. | Egészséges életmód

Energiaadó friss gyümölcsök III.

Ananász

Ananász

Az érett ananász 10% gyümölcscukrot tartalmaz és édes, energiadús kísérője lehet a sós ételeknek, például a sajtoknak. Az édes és savanyú szószok fontos alkotórésze. Az édesítetlen ananászlé frissítő, energiafokozó ital. A szájban képződőfekélyek sokszor energiahiányra és rossz általános állapotra utalnak. A fekélyek pontos oka ismeretlen, de természetes kezelése során egy kis darab friss ananászhúst kell a fekélyen tartani. A bromelian gyorsan enyhíti a kellemetlen érzést, és segíti a gyógyulást. Az ananász levével végzett gargalizálással enyhíthető a torokfájás. Az ananász emellett sok C-vitamint és káliumot tartalmaz.

Az ananász húsa kis mennyiségben tartalmazza a bromelian nevű emésztőenzimet, ami szerepet játszik a tej alvadásában és a fehérjék feldolgozásában. Ez az anyag nagyobb koncentrációban található a növény törzsében, és olyan aktív, hogy az ültetvényen dolgozóknak kesztyűvel kell védeni a bőrüket. A bromelian alvadásgátló hatású, megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. Ezáltal csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát és helyreállítja a véralvadási zavarokat. A bromelian erős gyulladáscsökkentő hatású.

Egy marék meggy ízletes, egészséges és energiát adó nassolnivaló, de legyünk óvatosak a viszonylag nagy magok miatt. A meggy számos fontos növényi hatóanyagot tartalmaz, például ellaginsavat, amelyről úgy vélik, hogy véd a rákkal szemben a rákos sejtek növekedését segítő enzim gátlása révén. Emellett a meggy gazdag C-vitamin forrás és számottevő mennyiségben tartalmaz káliumot.

Hagyományosan úgy tartják, hogy a meggy méregtelenítő és vesetisztító hatása révén fokozza az energiát. Valójában a vörös és a kék szőlőhöz hasonlóan vöröseslila festékanyagot, antocianidin nevű erős antioxidánst tartalmaz. Ez legnagyobb mennyiségben a fekete meggyben található. A sok antocianidin hatására csökken a szervezetben keringő húgysav mennyisége, így naponta 225g meggy fogyasztásával megelőzhető a köszvény. A meggy enyhén hashajtó hatású is.

A kék szőlőt régóta összefüggésbe hozzák az egészséggel, hagyományosan gyógyulófélben lévő betegeknek adják a felépülés gyorsítása érdekében. A benne lévő, energiát adó szőlőcukor könnyen emészthető. A szőlőcukor erjedéssel alkohollá alakul. Az alkohol grammonként 7kcal energiát tartalmaz, többet, mint a fehérje és a szénhidrátok, de kevesebbet, mint a zsír. Bár az alkohol gyosan lebomlik, és energiát ad, csak mértékkel fogyasszuk.

Az egészségügyi szakemberek férfiaknak hetente legfeljebb 21 egység, a nőknek 14 egység alkohol fogyasztását javasolják. (Egy egységet jelent egy pohár sör, egy kupica tömény ital vagy egy pohár bor.) Ennél több alkohol veszélyezteti az egészséget. A terhes vagy terhességet tervező nők 2-4 egységet vagy annál kevesebbet fogyasszanak.

A vörös és a kék szőlőben erős antioxidáns festékanyag található. Valószínűleg ez a felelős a vörösbornak a keringési szervekre gyakorolt kedvező hatásáért. A kék szőlő az artériák meszesedésének és beszűkülésének megelőzésében szerepet játszó resveratrolt, valamint jelentős mennyiségű káliumot és nyomelemeket, például bórt, magnéziumot és rezet tartalmaz. A szőlőben rákellenes hatású ellaginsav is található.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás, vitamin és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás