Étel, ami meghatározza a mindennapjainkat. Minden különleges esemény részese az étel. Az étel, amit magunkhoz veszünk az egész nyugati társadalmat megbetegítette – és betegíti folyamatosan. 2016-os felmérés szerint a lakosság 16 évesnél idősebb korosztályának 40%-a krónikus betegségben szenved. A lakosság kb. 60% százaléka elhízott.
Több pénzt költünk az egészségünkre, mint valaha a történelemben, mégis betegebbek vagyunk, mint előzőleg bármikor voltunk. Az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás mind az étkezésből fakadó egészségügyi problémák. Ezek egy komplett hadseregre való embert ölnek meg minden évben! – És csak annyi a teendő, hogy jobban kell étkezni!
Valami megváltozott a 20. Században
Az elmúlt 40 évben világszerte megháromszorozódott a húsfogyasztás. 2016-ban egy fő átlagosan kb. 65 kg húst fogyasztott egy év alatt. És ugyanez mondható el a cukorról és a tej- és tejtermékekről is. Ezek statisztikai adatok, ezekkel nehéz vitázni, de miért van szükségünk ennyi húsra, cukorra és tejre?
Tudtad, hogy Norvégiában a második világháború idején a szívbetegségek mennyisége drasztikusan leesett? Annyi történt, hogy a németek bevonultak, és az összes állatot elkobozták, hogy etetni tudják a német katonákat. Így a norvégok kénytelenek voltak több növényt és kevesebb állati eredetű ételt enni – ami tulajdonképpen a szerencséjüket is jelentette. Ahogy 1945-ben a hús és a tejtermékek ismét elérhetők lettek, a megbetegedések száma visszaugrott a háború előtti állapotra. Ez miért nem elég bizonyíték számunkra?
„Ha az orvosok nem lesznek táplálkozási szakértők, akkor a táplálkozási szakértők lesznek az új orvosok. A jövő orvosa nem orvosságot fog felírni, hanem felkelti páciensei érdeklődését a diéta, testkultúra iránt. Továbbá megmutatja nekik a betegségek okát és a megelőzés módját.” – Thomas Edison
Miért kell nekünk a hús?
Mindenki tudja, hogy a protein vagy más néven a fehérje az egészségünk fenntartásához szükséges és fontos. Azt viszont már kevesen tudják, hogy az állati eredetű fehérje nagy eséllyel rákot okozhat – lásd Kína tanulmány. Azzal szoktak védekezni, hogy a növényi fehérje nem tartalmaz minden esszenciális fehérjét – ami részben igaz is, hiszen a növények többsége valóban nem tartalmaz minden esszenciális fehérjét önmagában, de néhány igen, és a komplettálásról se feledkezzünk meg!
Az elvakult húsfogyasztóknak fogalma sincs a komplettálásról. A komplettálás segít abban, hogy a növényi eredetű táplálékba minden esszenciális fehérje bekerüljön. Mondok rá egy egyszerű példát, amire eddig valószínűleg nem gondoltál. Miért „kell” a főzeléket behabarni? (A habarás azt jelenti, hogy lisztet tenni a főzelékbe, amitől sűrűbbé válik.) Pontosan a komplettálás miatt, de vigyázz, mert nem mindegy mivel habarsz! A habarást mindig teljes kiőrlésű liszttel végezd, mert a finomított lisztekkel nem tudsz komplettálni.
Miért kell nekünk a tej- és tejtermék?
Elvégeztek egy kísérletet patkányokon. A napi ételmennyiségük 20%-a tejen lévő fehérjéből (kazein) származott. Rákban elpusztultak, viszonylag hamar. Aztán a következő kísérletben 20%-ot adtak nekik, de idővel lecsökkentették 5%-ra, majd megint 20%-ra növelték és ismét 5%-ra. Azt figyelték meg, hogy amikor 20%-ot adtak, akkor a tumorok növekedtek, amikor 5%-ra csökkentették, a tumorok csökkentek. Szerintem ennek tudatában nincs szükségünk a tej- és tejtermékekre, igaz?
Aztán megfigyelték azt is, hogyha növényi fehérjére cserélik a tejfehérjét, akkor a 20% sem okoz rákot. Akkor miért fogyasztunk tejet? Mert erősíti a csontokat? Tudtad, hogy a mákban sokkal több és az ember számára sokkal jobban hasznosítható kalcium van, mint a tejben?
Mi a megoldás?
A megoldást már 2000 évvel ezelőtt megmondta Hipokratész, akit a nyugati orvoslás atyjának tekintenek. Már nagyon sokszor írtam erről a weboldalon: egy növényi alapú táplálkozás, és a feldolgozott ételek és italok elkerülése. Ez annyira egyszerű, mint egy faék, és mégsem csináljuk. Miért?
Ha tetszett a cikk like-old (tetszikeld) facebook oldalunkat!
Források:
“Forks over knives” című film
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/egeszsegallapot1617.pdf