Sokféleképpen el lehet készíteni a tojást. Ez egy kicsit bonyolultabb és időigényesebb recept, ám megéri a fáradozást. Ez a tojás is jól mutatja, hogy egy kis fantáziával nagyon gusztusos és finom ételeket lehet készíteni egészséges alapanyagokból. Jó étvágyat hozzá!
Négy fő részére
Előkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 1 óra
Teljes elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 1 evőkanál oliva olaj
- 2 evőkanál fehér ecet
- 1 liter víz
- 4 articsóka, nyersen, pucolva
- 4 tojás
- 140 gramm fekete olajbogyó, szeletelve
- 25 gramm apróra vágott, friss metélőhagyma
- Holland mártás (150 g vaj, 2 tojássárgája, 1 evőkanál víz (hideg), 2 csipet só)
Elkészítés:
Holland mártás:
- Nyomd össze egy tálon a vajat, hogy puha legyen.
- Vízfürdő felett keverd össze a tojássárgáját, a vizet és a sót.
- Amikor kezd sűrűsödni vedd le a tűzről és apránként keverd hozzá a vajat.
- Keverd össze erőteljesen a hollandi mártást.
Tojás:
- Egy nagy fazékban forrald fel az oliva olajat, az ecet felét és a vizet. Tedd bele az articsókát és 30 percig forrald vagy amíg meg nem puhul
- Ha még nincs készen a holland mártás, akkor itt az ideje elkészíteni
- Tegyél kb 3 centinyi vizet. Amikor a víz enyhén gőzölög add hozzá az ecet másik felét. Óvatosan tört bele a vízbe a tojásokat és 3-5 percig főzd. A tojássárgájának puhának kell maradnia. Ha kész, tedd a tojásokat egy meleg tányérra.
- A tálalandó tányérra tedd rá az articsókát. Tegyél minden articsókára egy-egy buggyantott tojást. Öntsd le holland mártással a tojást. Tegyél mellé olajbogyót és szórd meg metélőhagymával