Egy meglepő „gyógynövény” | Egészséges életmód

Egy meglepő „gyógynövény”

Egy meglepő „gyógynövény”Igaz, hogy nem gyógynövényként tartjuk számon a burgonyát, mégis mondhatnánk rá, hogy az. A népi gyógyászat régóta ismeri és használja. Emlékszem, hogy gyermekként is főtt burgonyát kaptam gyomorrontás esetén. Ugyanis a héjában főtt burgonya, emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.

Általában nem tudják az emberek, hogy a héjában főtt és burgonya miben más az előre pucolt változatnál. A főtt krumpli (héj nélkül) keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Tehát ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Nyersen is alkalmazhatjuk

A nyers burgonyát a népi gyógyászat inkább külsőleg alkalmazza. Például nyers burgonya reszeléket tesznek a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre. Ezenkívül a sérülésekre és különböző ütésektől megduzzadt testrészekre is. De a manapság oly sokakat érintő reumára is alkalmazható ez a módszer. Sőt még kötőhártya gyulladásra és bőrbajokra is javasolják.

Láz, Fejfájás vagy migrén esetén nyers burgonya szeleteket tehetünk a halántékunkra. Ugyanis csillapíthatja a fájdalmat és mérsékelheti a lázat is. Gyomor panaszokra is alkalmazható a nyers burgonya leve: gyomorfekély, gyomorfájás és krónikus savtúltengés esetére is javallott.

A burgonya hatóanyagai

A burgonyának általában A-, B- és C-vitamin tartalmát emelik ki. Sokszor megemlítik még a kálium tartalmát is, melynek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre. Talán kevesebben tudják, hogy a benne lévő foszforsók serkentik az idegrendszer működését.

Ezenkívül találunk még benne citromsavat, tejsavat, karotint, allantoint, szolanint is. Talán az allantoin kevésbé ismert. Ez felel az elhalt bőr külső rétegeinek a lehámlását, és elősegíti a sebgyógyulást. A szolanin nagyobb mennyiségben kifejezetten káros, de a burgonyának mindössze 0,002-0,01%-a szolanin. Ez a mennyiség állatokra és az emberre veszélytelen.

„Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.” – Wikipédia

Burgonya, gomba, póréhagyma krokett

Burgonya, gomba, póréhagyma krokett - receptHozzávalók:

  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg szeletelt gomba
  • 5 dkg apróra vágott póréhagyma
  • 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű
  • 5 dkg aprított Gruyére sajt
  • 2 dkg reszelt Parmigiano Regiiona sajt
  • Fél teáskanál só
  • Fél teáskanál frissen őrölt feketebors
  • 1 tojás
  • Kevés teljeskiőrlésű liszt (panírozáshoz)
  • Kevés víz (panírozáshoz)
  • Kevés teljeskiőrlésű zsemlemorzsa (panírozáshoz)
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A burgonyát főzzük meg sós vízben, héjában. Ha megpuhult, hámozzuk meg és krumplinyomóval pépesítsük.
  2. A gombát, a póréhagymát és a kakukkfüvet konyhai géppel daráljuk apróra. Ezt a keveréket forró serpenyőben pirítsuk nagyjából 6 percig (és néha keverjük meg).
  3. Adjuk a keverékhez a burgonyát, a Gruyére sajtot és a Parmigiano sajt felét, a sót, a borsot és a tojássárgáját. Főzzük össze az összetevőket, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni és osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk belőle tetszőleges kroketteket.
  4. A lisztet öntsük egy tányérba. Egy másik tányérban alaposan keverjük el a tojás fehérjét és egy kevés vizet. A maradék sajtot és a zsemlemorzsát egy harmadik tányérban keverjük el.
  5. Forgassuk meg a kroketteket a lisztben, majd mártsuk bele a tojásba és végül forgassuk meg a zsemlemorzsában. Végül süssük ki (kb. 4 perc oldalanként) a kroketteket forró olajban.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept, táplálkozás és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás