Egészségünk érdekében együk a szivárvány minden színét! | Egészséges életmód

Egészségünk érdekében együk a szivárvány minden színét!

Tarka ételekEgész tavasszal és nyáron arra várunk, hogy minden friss gyümölcsöt és zöldséget megehessünk, mikor érik már a zamatos eper, a fekete áfonya? A szezonális termékek választásakor is törekedjünk arra, hogy minél többféle, minél színesebb választékú ételeket fogyasszunk.

Optimálisan akkor tehetünk legtöbbet egészségünkért, ha minden vitaminból és ásványi anyagból biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget.  Mivel a gyümölcsökben és zöldségekben jelen lévő mikrotápanyagok befolyásolják a növények színét, alakját, ízét. A zöldségek, gyümölcsök színe meghatározza a bennük lévő előnyös  mikrotápanyagokat, meghatározza, hogy milyen vegyületeket tartalmaz, nekünk a változatosság biztosítása érdekében a szivárvány színeit kell csak kiválasztanunk és elfogyasztanunk.
Tehát az ideális színpalettát sorakoztassuk fel tányérunkon, hogy mindent megtegyünk az étrendünk gondos összeválogatása érdekében. Nézzük hát a színeket:
Pirosak
A piros ételek két antioxidáns, a likopin és antocián tartalmat mutatják. A likopin biztosítása szervezetünk számára a daganatok kialakulásának csökkentését, a szív-és érrendszeri betegségek és a makula (a retina látásélességet biztosító része) degeneráció visszaszorítását végzi. Emellett a kutatók szerint csökkentheti a rossz koleszterinszintet  és növeli az immunitást. Az antocianinról kimutatták, hogy a fájdalom enyhítésére, a depresszió és a szorongás csökkentésére kiváló alkotóelem.
Paradicsom : likopin a paradicsomban segíthet megfékezni a depressziót és csökkenti a gyulladásokat a szervezetünkben. A paradicsomban található vas-és a B6-vitamin segít létrehozni az olyan hangulatszabályozó neurotranszmittereket, mint például a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin. A magnézium is egy enyhe nyugtató, amely szabályozza a hangulatot az energiaszintet növeli, egyúttal csökkenti a stresszt.
Piros csípős paprika: a benne lévő kapszaicin segíthet megőrizni az étvágyat az éhségérzetért felelős ghrelin hormon kordában tartásával. Ezért próbálja meg, hogy a reggelihez csípős paprikát fogyaszt, ez segíteni fog a diéta megtartásában. A kapszaicin hatására az endorfintermelés is nő, ezáltal természetesen szabályozható nyugodtságunk.
Eper:  az ellágsav és a C-vitamin kiváló forrása, amely segít megvédeni a bőrt a környezeti károktól. A sav segít abban, hogy bőrünk megtartsa a nedvességet, a C-vitamin pedig fontos a kollagénhez. A bogyók szalicilsavat tartalmaznak, amely egy természetes fogfehérítő hatású.
Narancssárgák
A narancs színű élelmiszereknek magas a béta -karotin tartalma, amely rákellenes hatású, vírusölő és látásjavító tulajdonságokkal rendelkezik.
Sütőtök: A nyári és az őszi étkezésünket egészítheti ki, és tele van karotinoidokkal. A kutatások azt igazolják, hogy azoknál, akiknek az étrendjükben jelentős a karotinoid fogyasztása, 43 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki időskori makula degeneráció, amely akár vaksághoz is vezethet. Emellett 36 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg szívrohamban a karotinod fogyasztók.Kajszibarack : Napi egy barack fogyasztásával testsúlyunk egyensúlyban tartásáról gondoskodhatunk, ugyanis a sárgabarack javítja a szervezetünkben a máj méregtelenítését, ami növeli a zsíranyagcserét.Sárgák
A sárga élelmiszerekben magas a béta -kriptoxantin tartalom,amely az agy emlékeztetőképességének karbantartásáért felelős.

Sárga szilva : Lehet, hogy eddig nem is fogyasztottuk, de mindenképpen érdemes. Tanulmányok azt mutatják, hogy a  sárga szilva klorogénsavat tartalmaz, amely az időskori stressz ellen fellépő természetes anyag, emellett az idő előtti bőröregedést is meggátolja. A sárga szilva nagy mennyiségű pro – vitamint is tartalmaz, amely segít a bőr -sejtmegújulásában, a C-vitamin pedig segít megépíteni a kollagént.

Sárga paprikák: az igazság az, hogy például a sárga kaliforniai paprika közel ötször több ( 341 mg vs 63 mg ) C-vitamint tartalmaz adagonként, mint egy adag narancs . A kutatások szerint akik C-vitamint bőségesen fogyasztanak, azok több zsírt égetnek, mint azok, akiknek szervezetében nincs elegendő belőle. Amit a legtöbb ember nem tud, hogy a szervezetnek szüksége van a C-vitamin szintetizáló karnitinra, ami egy olyan vegyület, amely jelentős antioxidáns tevékenységet folytatva segít átalakítani zsír energiává.

Zöldek
A zöld élelmiszerek színüket a klorofilltól kapják, ami antibakteriális hatású és serkenti a növekedést, segít a szálkás izomzat fenntartásában. A zöld élelmiszerek a zeaxantin és a lutein a leggazdagabb forrásai, amelyek csökkentik a krónikus szembetegségek , beleértve a szürkehályog és az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát.

Avokádó : A magas esszenciális zsírsav avokádóban természetesen megtalálható bőrsejt regeneráló, segít megőrizni bőrünk simaságát és rugalmasságát. Amikor ezt helyileg alkalmazzuk, az avokádó serkenti a kollagén termelését. Keverjünk össze egy kis avokádót tejföllel ( a tejsav segít az elhalt sejtek eltávolításában), és alkalmazzuk az arcon 10 percig hagyjuk fenn, majd alaposan mossuk le vízzel.

Zöld leveles zöldségek : kutatások igazolták, hogy akik legtöbbet ettek zöld leveles zöldségeket, mint például a kelkáposzta vagy a mángold, csökkent a bőrrák kialakulásának kockázata a kevés zöld zöldséget fogyasztókhoz viszonyítva. Zöld leveles zöldségek gazdagok karotinoidokban ( lutein és zeaxantin ), valamint a legkülönbözőbb más mikrotápanyagokban, amelyek segíthetnek az UV-indukált szabad gyökök által okozott károk elleni védelemben és segíthetnek az UV-sugárzás okozta tumor kialakulásának meggátolásában.

Lilák és kékek

Lila és kék színek a flavonoid nevű antocianin-ból származnak. Ezek erős antioxidánsok, melyek védik a sejteket a károsodástól, és csökkentik a rák és az agyvérzés kockázatát, javítják a memóriát.

Szilva:  az aszalt szilva is van tele van antioxidánsokkal, és tartalmazza a bórt, a káliumot és  K-vitamint, az összes lényeges csontépítő mikrotápanyagot. Egy Floridai Állami Egyetemi tanulmány szerint a szilva segít növelni a csontsűrűséget a menopauza utáni nők esetében. A magas rosttartalom is segített csökkenteni az éhségérzetet.

Áfonya : Egy maroknyi áfonya segít abban, hogy a szervezet egy gyors energiabombát kapjon az inzulin- és a vércukorszint növelése nélkül. A bogyók antioxidánsok és növelik a vér áramlását az agyba.

Szőlő : a szőlő proanthocyanidins-t tartalmaz, amely segít stabilizálni a kollagénszintet. Ezen vegyületekről kimutatták, hogy a javítják és erősítik a vénákat és összezsugorodnak tőlük visszerek, akár 40 százalékkal is 2 hónapnyi fogyasztással. Szőlő fenol-tartalmának elhízás elleni tulajdonságát kutatják.

Fehérek
A fehéres húsú gyümölcsök és zöldségek ( fokhagyma, hagyma, kókusz , banán , gomba) segíthetnek csökkenteni a stroke kockázatát.

Hagyma : Hagyma tele van csontépítő vegyületekel, amelyek gátolják a  csontok bomlásáért felelős sejteket. A kvercetin növelheti a csontsűrűséget és az inulin növeli a kalcium felszívódását. Készítsük el a hagymát egy tejszínes mártással is jó úton haladunk a csontritkulás megelőzésében.

Gombák: A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a crimini gomba jelentős antioxidáns. A sapkák kiváló szelén, cink és mangán források – melyek mindegyike kritikus antioxidáns tápanyag egyben. A crimini gomba is tartalmaz néhány szokatlan antioxidáns molekulát, amely specifikusan segít megelőzni a DNS oxidatív károsodását.

Figyeljünk hát a változatos, színes étrend kialakítására és óvakodjunk az erős növényvédő szerekkel permetezett termékek fogyasztásától.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás