A gyümölcsök természetes vitamin raktárok. Ha rendszeresen fogyasztasz gyümölcsöket, akkor a tested ellenálló képessége növekszik. Ha nincs kéznél a gyümölcs, akkor jó választás lehet valamilyen gyümölcs lé, de vigyázzunk, hogy olyan levet válasszunk, ami valóban egészséges és nincs benne tartósítószer, cukor és egyéb egészségre káros anyag.
Mivel minden gyümölcsnek más és más jótékony hatása van, ezért érdemes sokféle gyümölcsöt enni. Nézzük meg, hogy melyik gyümölcsnek pontosan mi is a hatása:
Alma
Tartalmaz: A, B-vitaminokat, és egy kevés C-vitamint is. Magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, kalciumot, foszfort, vasat. Ezeknek köszönhetően kiválóan hat az emésztésre.
Banán
Tartalmaz: A, B, C-vitaminokat, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, enzimeket. Ennek a gyümölcsnek a legmagasabb a B-vitamin tartalma. Magas szénhidrát tartalma miatt hízásra hajlamosak csak módjával fogyasszák. Serkenti az agyműködést, megelőzi a vastagbélgyulladást, és a gyomorfekélyt.
Citrom
Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Alkalmazható: vértisztításra, megfázás, és vírusok ellen. Mivel ezt a gyümölcsöt általában magában nem nagyon fogyasszuk, maximum csak ízesítésre, ezért nagyobb mennyiségben kell magunkhoz venni, ha a hatásait tapasztalni szeretnénk.
Cseresznye
Tartalmaz: A, B, és C-vitaminokat, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort. Jó hatással van a bőrre, pattanásokra, reumatikus fájdalmakra, és a hormonelégtelenségre.
Eper
Értékes vitaminokat, és ásványi anyagokat tartalmazz. Nagyon jó baktériumölő, ezért kiváló sérülések kezelésére, valamint fogtisztásra. Segít megelőzni a súlygyarapodást is.
Görögdinnye
Kis mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, de mivel általában ebből a gyümölcsből elég sokat szoktunk enni, nem pedig pár dekát, így jelentős mennyiség jut szervezetünkbe is. Vizelethajtó hatású, ezáltal tisztítja a beleinket, vesénket, és a vérünket.
Kiwi
Nagy mennyiségben tartalmaz A, C és K-vitamint, valamint káliumot. Alkalmazható a koleszterin szint csökkentésére, valamint természetes antioxidánsként is.
Körte
Kiválóan hat a beleinkre, hiszen számos bélbetegséget meglehet vele előzni. Továbbá használható reumatikus fájdalmakra, és légúti panaszokra. Vitaminokban, és ásványi anyagokban nem oly erős, mint társai.
Meggy
Jelentős a B-vitamin tartalma miatt kifejezetten jól hat az emésztésre. Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik.
Narancs
Jelentős vitamintartalma mellet, még az egyik legerősebb antioxidánsként is ismerhetjük. Kedvezően hat a gyomorra, és a véráramlatunkra.
Őszibarack
Nagyon gazdag ásványanyag forrás. Magnéziumból van benne a legtöbb, de kalciumban is gazdag, így segítik egymás hatását. Tartalmaz még A, és C-vitamint, valamint szelént és káliumot. Megelőzhető vele a száraz bőr, és az érrendszeri megbetegedések. Segít a szervezet, és a bőr tisztításában is.