Az ősz legnépszerűbb gyümölcse, az alma | Egészséges életmód

Az ősz legnépszerűbb gyümölcse, az alma

Almák

Almák

Ez a gyümölcs ugyan teljesen hétköznapinak számít a mi éghajlatunk alatt, de számtalan fajtája ismert. Lehet idared, jonathan, golden, starking, mutsu, és ezek keresztezése, pl. jonagold, de tulajdonképpen a teljes listát fel sem sorolom, mert igen sok közismert almafajta létezik akár évszakhoz is rendelve nyári vagy téli almák.  Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak is már szerették az almát, többtucatnyi változatát nemesítették, Indiában még igen korán az ajurvédikus orvosok a hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Hasmenés ellen még ma is használják.

Amerikában nem volt őshonos növény, de magját átszállították és ott is termőre fordultak a fák. Így szinte a teljes világ területén közismertté válhatott és mindenki fogyaszthatja egészsége megőrzése céljából. Egyes kutatások szerint ha csak almát fogyasztanánk, az is elegendő lenne életünk fenntartásához, mivel minden szükséges vitamint,  tápanyagot és nyomelemet tartalmaz, amit csak megkíván szervezetünk az egészség megőrzéséhez.

Most vagyunk az almaszezon közepén, derítsük hát ki, milyen jótékony hatással van szervezetünkre?

A nyári alma inkább levesnek ízletes vagy süteményekbe tölteléknek, de az igazán zamatos, harsogó almákat mostanában, néhány hónapja szüretelhettük. Ezeket érdemes inkább nyersen, héjastól fogyasztani. De számos elkészítési módja ismert még, kompótnak is ízletes, befőtt, lekvár, húsok mellé,.. szóval ami csak eszünkbe jut, alkalmazzuk nyugodtan.

A piacon számtalan fajtájú alma közük válogathatunk. Bármelyik is legyen a kedvencünk, fogyasztása az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt mindenkinek ajánlott. Rendkívül gazdag A, B1, B2, B6 és C vitaminban, ásványi anyagokban – többek között káliumban, magnéziumban és vasban –, amely nagyon jó hatással van a körömre, a hajra és a bőrre egyaránt. Emellett kiváló gyógyír az emésztési zavarokra, az ízületi gyulladásra, a köszvényre, a májpanaszokra, a reumára, a súlyfeleslegre és a vesebántalmakra. Ha minden nap megeszünk 2-3 almát, szervezetünk ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

A biopiacon vásárolt almákat együk inkább, mert ott nem viaszozott az alma héja, így hámozás nélkül is fogyaszthatjuk és hát a “héjában van a vitamin” ahogy nagymamáink mondták. Az alma héjában koncentrálódik ugyanis a legtöbb A-vitamin, amely megvédi a szervezetünket a bakteriális fertőzésektől, valamint segíti a csont-, és fogképződést. A gyümölcshús rendkívül gazdag pektinben, emiatt az almából készült lé gyakran zavaros és sűrű. A pektin nagyon hasznos a szervezet számra, mivel a bélműködés szabályozásával enyhíti a hasmenést és a székrekedést is. Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint segít a szervezetből kiüríteni a méreganyagokat. Ha vásárolunk, akkor a feszes héjú, sima felszínű almát válasszuk, ha pedig levet szeretnénk belőle készíteni, akkor a keményebb almákat részesítsük előnyben.

A gyümölcs húsát sem kell haszontalannak tartani, ami tele van pektinnel (az érés során feloldó rostok anyaga). A pektin segíthet enyhíteni a hasmenést és bármilyen furcsa a székrekedést is. Ezenkívül az a tapasztalt, hogy ahol sok almát fogyasztanak nagyon kevés a köszvényes beteg.

A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét, mivel pektin jelenlétében a koleszterin addig marad a bélcsatornában, ameddig ki nem ürül. A pektin megköti a rákkeltő anyagokat a vastagbélben, így segít kiüríteni a káros anyagokat a szervezetből.

Bár az almában a pektin a fő gyógyítóerő hordozója, az almafa levelei is tartalmaznak egy antibiotikumot(floretin). Ha megvágjuk magunkat a gyümölcsösben, tépjünk néhány almalevelet és nyomjuk rá a sebre addig, míg lemossuk és bekötjük.

Az almamag nagy mennyiségben tartalmaz cianidot. Mivel ez erős méreg, ezért gyermekeinknek tanítsuk meg, hogy nem szabad elfogyasztani a magokat, inkább a csutkát se egyék meg.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, táplálkozás, vitamin és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás