Az ellenálló képességünket befolyásoló szabad gyökökről | Egészséges életmód

Az ellenálló képességünket befolyásoló szabad gyökökről

Az ellenálló képességünket befolyásoló szabad gyökökrőlA szabad gyökökről sokszor lehet hallani, de mindig csak annyit hangsúlyoznak, hogy az bizony nem jó. Hát tudjunk meg róluk kicsit többet.

A szabad gyököket testünk sejtjei hozzák létre toxinok, gombák, vírusok és baktériumok hatására. A szabad gyökök jótékony hatása immunrendszerünkre, hogy eggyel több oxigén atomot tartalmaznak, és ezáltal oxidálódva semmisítik meg a nemkívánatos betolakodókat: vírusokat és baktériumokat. Ezekből az oxidáló anyagokból jön létre a hidrogén-peroxid, mely az élesztőgombákat és a többi gombaféléket pusztítja el tehát immunrendszerünk létfontosságú elemei. A leggyakrabban előforduló szabad gyök a jódgyök és a szuperoxid.

Sejtjeinknek a szabad gyökök létrehozásához extra oxigénre van szükségük, ezért fontos a testmozgás és az olyan táplálékok bevitele, amely megnöveli a test oxigénszintjét. Csakhogy a test sejtjei miután létrehozták a saját védelmükre a szabad gyököket, maguk is célponttá válnak, és azoknak az antioxidánsoknak a védelmére szorulnak, amelyek a „szabadgyök-fogó” ételekben találhatóak. Amikor a szabad gyökök megtámadják a védtelen sejteket, megzavarják a sejt működését irányító sejtes DNS tevékenységét. A megrongálódott sejtek ezt követően panganak és könnyen a rák és egyéb tumorok színterévé válnak. Ez a sejtkárosodás az öregedési folyamatokat is felgyorsítja, ráncokat, foltokat hoz létre és keményen igénybe veszi az immunrendszerünket. Az ellenállóképesség kulcsa tehát, hogy minimálisra csökkentsük a szabad gyökök termelésének szükségességét, vagyis stresszmentes és méregmentes életet éljünk.

A szabad gyökök termelését előidéző ingerek és toxinok például:

  • a levegőben, a vízben és az ételben lévő vegyi szennyeződések,
  • minden sugárzás, a telefon és a számítógép, még a dvd-lejátszóját is beleértve,
  • a cigarettafüst rákkeltő acetaldehid összetevője (alkoholfogyasztás után szintén acetaldehid képződik a májunkban).

A szabadgyök-fogó ételek megkötik és semlegesítik a szabad gyököket. Ezek az élelmiszerek bőségesen tartalmaznak többféle B-, E-, és A-vitamint, és emellett az ásványi anyagok közül szelént és cinket, valamint bioflavonoidokat, egy ciszterin nevű aminósavat és számtalan antioxidáns enzimet, főleg szuperoxid-disztumázt (SOD). Ha kevesebb a szabad gyökök keletkezését előidéző toxin a szervezetünkben, akkor a finomítatlan gabonát és zöldséget tartalmazó változatos étrend megfelelő mennyiséget eredményez az előzőekben említett tápanyagokból.

A búzafű és az árpafű, a csírák, a sötétzöld színű zöldségek jó minőségű, sok természetes antioxidánst tartalmaznak. A gyenge immunrendszerű vagy sok mérgező anyagnak kitett személyeknek hasznos ezek fogyasztása.

Szabad gyökök keletkeznek az élelmiszer-anyagcsere folyamatok során és az oxidálódott, avas ételekből. A szabad gyökök legfőbb forrása az avas vagy a túlhevített olaj és zsír, amelyet csaknem minden sütéssel készített élelmiszerben megtalálunk. Ugyanis minden többszörösen telítetlen növényi olajat – kivéve a megbízhatóan hidegen sajtolt olajokat – magas hőmérsékletre hevítik feldolgozás közben, ezáltal sok szabad gyököt tartalmaznak. A hidrogénezett növényi olajokat, és a növényi szendvicskrémeket, margarint is felhevítik, ráadásul a molekuláris szerkezetüket is megváltoztatják az előállítási folyamatban, ezzel jelentősen megterhelik immunrendszerüket fogyasztásuk során. Ezért a rákbetegek és a súlyos immunhiányos betegségekben szenvedők jobban járnak, ha elkerülik vagy erősen visszafogják a lepárlással előállított olajok, zsírok és a zsírdús magvak és diófélék fogyasztását.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás