A szabad gyökökről sokszor lehet hallani, de mindig csak annyit hangsúlyoznak, hogy az bizony nem jó. Hát tudjunk meg róluk kicsit többet.
A szabad gyököket testünk sejtjei hozzák létre toxinok, gombák, vírusok és baktériumok hatására. A szabad gyökök jótékony hatása immunrendszerünkre, hogy eggyel több oxigén atomot tartalmaznak, és ezáltal oxidálódva semmisítik meg a nemkívánatos betolakodókat: vírusokat és baktériumokat. Ezekből az oxidáló anyagokból jön létre a hidrogén-peroxid, mely az élesztőgombákat és a többi gombaféléket pusztítja el tehát immunrendszerünk létfontosságú elemei. A leggyakrabban előforduló szabad gyök a jódgyök és a szuperoxid.
Sejtjeinknek a szabad gyökök létrehozásához extra oxigénre van szükségük, ezért fontos a testmozgás és az olyan táplálékok bevitele, amely megnöveli a test oxigénszintjét. Csakhogy a test sejtjei miután létrehozták a saját védelmükre a szabad gyököket, maguk is célponttá válnak, és azoknak az antioxidánsoknak a védelmére szorulnak, amelyek a „szabadgyök-fogó” ételekben találhatóak. Amikor a szabad gyökök megtámadják a védtelen sejteket, megzavarják a sejt működését irányító sejtes DNS tevékenységét. A megrongálódott sejtek ezt követően panganak és könnyen a rák és egyéb tumorok színterévé válnak. Ez a sejtkárosodás az öregedési folyamatokat is felgyorsítja, ráncokat, foltokat hoz létre és keményen igénybe veszi az immunrendszerünket. Az ellenállóképesség kulcsa tehát, hogy minimálisra csökkentsük a szabad gyökök termelésének szükségességét, vagyis stresszmentes és méregmentes életet éljünk.
A szabad gyökök termelését előidéző ingerek és toxinok például:
- a levegőben, a vízben és az ételben lévő vegyi szennyeződések,
- minden sugárzás, a telefon és a számítógép, még a dvd-lejátszóját is beleértve,
- a cigarettafüst rákkeltő acetaldehid összetevője (alkoholfogyasztás után szintén acetaldehid képződik a májunkban).
A szabadgyök-fogó ételek megkötik és semlegesítik a szabad gyököket. Ezek az élelmiszerek bőségesen tartalmaznak többféle B-, E-, és A-vitamint, és emellett az ásványi anyagok közül szelént és cinket, valamint bioflavonoidokat, egy ciszterin nevű aminósavat és számtalan antioxidáns enzimet, főleg szuperoxid-disztumázt (SOD). Ha kevesebb a szabad gyökök keletkezését előidéző toxin a szervezetünkben, akkor a finomítatlan gabonát és zöldséget tartalmazó változatos étrend megfelelő mennyiséget eredményez az előzőekben említett tápanyagokból.
A búzafű és az árpafű, a csírák, a sötétzöld színű zöldségek jó minőségű, sok természetes antioxidánst tartalmaznak. A gyenge immunrendszerű vagy sok mérgező anyagnak kitett személyeknek hasznos ezek fogyasztása.
Szabad gyökök keletkeznek az élelmiszer-anyagcsere folyamatok során és az oxidálódott, avas ételekből. A szabad gyökök legfőbb forrása az avas vagy a túlhevített olaj és zsír, amelyet csaknem minden sütéssel készített élelmiszerben megtalálunk. Ugyanis minden többszörösen telítetlen növényi olajat – kivéve a megbízhatóan hidegen sajtolt olajokat – magas hőmérsékletre hevítik feldolgozás közben, ezáltal sok szabad gyököt tartalmaznak. A hidrogénezett növényi olajokat, és a növényi szendvicskrémeket, margarint is felhevítik, ráadásul a molekuláris szerkezetüket is megváltoztatják az előállítási folyamatban, ezzel jelentősen megterhelik immunrendszerüket fogyasztásuk során. Ezért a rákbetegek és a súlyos immunhiányos betegségekben szenvedők jobban járnak, ha elkerülik vagy erősen visszafogják a lepárlással előállított olajok, zsírok és a zsírdús magvak és diófélék fogyasztását.