Az egészséges étkezés – 5. rész | Egészséges életmód

Az egészséges étkezés – 5. rész

Az egészséges étkezés - 5. részA cikksorozat előző részeiben megbeszéltük, hogy érdemes fokozatosan áttérni az egészségesebb életmódra, és nem egyik napról a másikra. Aztán szó volt a mértékletességről, és a cukorfogyasztásról. Majd a zöldségek és gyümölcsök nélkülözhetetlenségéről beszéltünk és a rostok egészségünkre gyakorolt jótékony hatásáról.

Ezután beszéltünk a szénhidrátokról és a csontokról, ami segít a sok ellentmondás leküzdésében és a helyes irány megtalálásában. Ebben az utolsó részben pedig a fehérjékről és a zsírokról lesz szó. Ennek kapcsán is nagyon sok félreértés és téves információ kering a köztudatban. Most ezeket eloszlatjuk, tisztázzuk:

A fehérje (protein) szerepe a diétában

A fehérje a testünk fő építő eleme, ez ad energiát nekünk, hogy fel tudjunk kelni, és tenni tudjuk a dolgunkat. Ahogy mindenből megárt a sok, a fehérjéből is; a túl sok fehérje akár vese betegséget is okozhat. Nagyon fontos azt is tudni, hogy a testépítés kapcsán nagyon sok információt lehet találni a fehérjékről, melyek egy átlagos ember számára nagyrészt (bár nem teljesen) feleslegesek. Vedd figyelembe, hogy a profi testépítő egy speciális versenyszámban indul, neki ennek megfelelően kell felkészülnie, míg Neked nem.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavakból 9 esszenciálisat különböztetünk meg, melyek a testünk számára nélkülözhetetlenek, és nem is tudjuk előállítani – vagyis az étkünkkel kell a testünkbe bevinni. Ha az ételünk tartalmazza ezt a 9 esszenciális aminosavat, akkor fehérje szempontjából megfelelő az étel – ellenkező esetben nem megfelelő és már középtávon is komolyan leépül a testünk. A húsok fehérjéje tökéletes fehérje szempontjából, ám növényekből is megoldható a minőségi fehérje bevitel. Erről itt bővebben olvashatsz: Mi igaz abból, amit az orvosok fennen hangoztatnak? és itt is Útvesztőben – hogyan étkezzünk?

Fordítsunk kellő figyelmet a fehérje minőségére!

Az első és legfontosabb dolog, hogy a gyenge minőségű étel, gyenge minőségű tápanyagokat tartalmaz. A rossz minőségű táplálékot sokszor felesleges kalóriának nevezzük, mely nagyon találó elnevezés. Hogyan lehet minőségi fehérjét a diétánkba varázsolni:

  • Egyél minőségi halat, csirkét vagy zöldség alapú fehérjét – lásd a linkeket feljebb
  • A feldolgozott szénhidrátokat cseréld le (pizza, sütemények, torták, csipszek), és egyél helyette zöldség és gyümölcsféléket, tofut vagy más szója terméket
  • A nassolni valókra sok megoldást találhatsz a receptek között, használd őket és felejtsd el a boltban kaphatókat

Vedd figyelembe, hogy minél idősebb vagy, annál fontosabb a minőségi étel – ugyanakkor a mennyiség csökken és csökkenteni is kell, különben krónikus elhízás lesz az eredmény. A mennyiség mindig az életmódodtól függ. Számomra például a „kevés” általában mások számára már „sok” – mert én az átlagnál aktívabb életet élek.

Egészséges és egészségtelen zsírok

Van egy általános szabály: ami a természetben megtalálható, az egészségesebb, mint a feldolgozott étel. Tehát, ha találsz olyan fát, amelyen megtalálható az a termék, amit készülsz megenni, akkor az jobb, mintha egy olyan palackozott, előrecsomagolt terméket eszel, amely távolról sem hasonlít a természethez.

Mondok egy konkrét példát. Az olívaolaj nagyon egészségesnek van beállítva. Csakhogy feldolgozott formában fogyasztod. Én még nem láttam olyan fát vagy bokrot, amelyen olívaolaj csurogna, vagy a termése maga a finomított olaj lenne. Arról nem beszélve, hogy sütéshez nem javasolt használni, mert a hő tönkreteszi a szerkezetét a benne lévő zsíroknak és gyulladást vált ki a testben. Sütéshez használj bátran kókuszolajat vagy disznózsírt. Ez utóbbi eretnekség igaz? Lássuk!

Telített és telítetlen zsírok – mi az igazság?

A telített és telítetlen zsír kifejezés a zsír kémiai állapotára utal. Nem tartok most kémia órát, legyen annyi elég, hogy bár a telített zsírok többsége valóban gyulladást vált ki, nem az összes! Tehát a telített zsírok nem mindegyike „ellenség”! És bizony a disznózsír (bár telített zsír), sokkal jobb megoldás, mint az gondolnád. Miért? Mert kb. a fele ugyanabból a zsírsavból áll, mint az olívaolaj 70-80 százaléka! Csakhogy a disznózsír – összetétele miatt – stabilabb szerkezet, mint az olívaolaj.

Ettől még az olívaolaj nagyon is jó, használhatod a nyers salátára. Olajoknál arra kell figyelni, hogy ne legyen hidrogénezett! A hidrogénezett, finomított és más feldolgozott olajok rengeteg szabadgyököt tartalmaznak. Ezeket nyugodtan tedd vissza a polcra!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Diéta, életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás