
Barack
A sejtet akár naponta tízezerszer oxidálhatják a szabad gyökök. Ez számos degenerációs folyamatot indíthat el, amelyek az energiahiány tünetével jelentkezhetnek.
Az antioxidánsok jelentik a szabad gyökök támadásával szembeni fő védelmi vonalat – átadják egyik elektronjukat a szabad gyököknek, megelőzve így a láncreakciót és a sejtek károsodását. Többféle vitamin és ásványi anyag hat antioxidánsként. Ezek közül a legfontosabbak az A-vitamin és a béta-karotin (növényi festékanyag, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át), a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén.
A C-vitamin, az E-vitamin és a szelén egyetlen készítményben is előfordulhat. Más anyagok kevésbé erős antioxidáns hatásúak, de fontosak. Ide tartozik a B2-vitamin, a cink, a réz és a mangán.
Más antioxidánsok kiegészítő formájában kaphatóak, ilyen például a fenyőkéreg kivonata, a koenzim Q10, a karotinoidok közül a lutein és a likopin, az áfonya, a ginkgó, a zöld tea és a szőlőmag kivonata.
Fő forrásai:
A-vitamin: olajos halak, tejtermékek, máj
Béta-karotin: piros paprika, sárgarépa, sárgabarack, sötétzöld leveszöldségek
C-vitamin: papaja, fekete ribiszke, zöldpaprika, brokkoli, citrusfélék
E-vitamin: búzacsíraolaj, napraforgómag és olaja, csonthéjas magok, avokádó
Szelén: csonthéjas magok, tonhal, napraforgómag, rák.