Amit jó tudni a hagymákról | Egészséges életmód

Amit jó tudni a hagymákról

A lilahagymaA hagyma az amarilliszfélék családjába tartozik (a mogyoróhagymával, a póréhagymával, és a sonkahagymával egyetemben). Sok fajta hagymát ismerünk és találkozhatunk velük a boltokban, piacokon, de kevés kivételtől eltekintve, ritkán hívjuk őket név szerint. Ehelyett inkább színük vagy méretük, alakjuk szerint különböztetjük meg őket, jellemzően: színes (vörös, fehér, vagy lila), aroma szerint (pl. édes hagyma), vagy a mérete, alakja szerint (bébi vagy gyöngyhagyma, sonkahagyma).

A hagymák közül a színes (fehér, sárga, vörös és lila hagymák) hagymák tárolhatóak el leginkább, legjobb paraméterekkel a fehér és a sárga spanyol hagyma bír ezen a területen. Ezeket a hagymákat általában ősszel kell betakarítani (bár lehet a betakarítást máskorra is időzíteni, mert manapság szinte egész évben újhagymát is van lehetőségünk vásárolni). A legjobb, ha először a hagyma zöld szárát eltávolítják, magnak menni nem szabad engedni a betakarításra szánt növényeket. Ezt követően néhány nap múlva kiássuk a hagymákat és ráterítjük a földre, ahonnan kiástuk és hagyjuk pár napot száradni, hogy a külső hagymahéj száraz, papírszerű burkolattal lássa el a belső rétegeket. Ekkor lesz meg a leghosszabb tárolási ideje és a gyógyító tulajdonságai is ekkor kerülnek leginkább megőrzésre.

Az édes hagymából nagyon finom a francia hagymaleves, ebből érdemes leginkább elkészíteni. Az apró gyöngyhagyma nem túl közkedvelt, mert nagyon időigényes a megpucolása, inkább csak kész savanyúságként vásároljuk meg a boltokban.

A metélőhagyma nagy előnye, hogy szinte egész évben szüretelhetjük, ha ügyesen tároljuk és gondozzuk a konyhánk ablakában. De szárítva is hozzáférhetünk és szinte alig veszít ízéből és állagából a szárítási folyamat során, a színét pedig teljesen megőrzi. A húsok elkészítéséhez fantasztikus ízkombinációt ad, a dinsztelt hagyma mellett is felhasználhatjuk egy étel elkészítésére, de akár salátánkat is díszíthetjük apró kis szeletekkel.

Minden hagymát mikor megvásárolunk, alaposan válogassuk át, ha picit is puhának találjuk, akkor legyünk vele tisztában, hogy nem fog sokáig elállni. Ha puha foltokat vagy bevágást találunk a hagymafejeken, azokat inkább ne is vegyük meg. Tároljuk őket hűvös és ideális esetben sötét, jó légáramlással megáldott helységben vagy fészerben, pincében, és tartsuk őket távol a burgonyától. Az édes hagymának különösen rövid az eltarthatósága, így használjuk fel őket hamar, vagy tartsuk őket a hűtőben. Ha nem szeretjük aprítani a hagymát, mert csípi a szemünket és az orrunkat is zavarja, akkor érdemes szabad ég alatt többet pucolni és felaprítani – esetleg folyó víz mellett, ha hideg van odakint – és a maradék mennyiséget tegyük fagyasztóba, bármikor elővehetünk ekkor belőle. Figyeljünk azonban oda, hogy jól záródó dobozba tegyük vagy légmentesen lezárható zacskóba, mert egyébként a mellette tárolt ételek átvehetik a hagyma ízét.

Hogyan használhatjuk fel a hagymát? A hagyma a kiindulási pontja lehet sok jó dolognak. A pörköltek, a párolt zöldségek alapanyagaként, hagymalevesnek, töltött hagymának, grillezve, szóval számtalan módon elkészíthetjük. És a fokhagymáról még említést se tettünk, pedig azzal megtűzdelve pulykahúsokat,… de szűzérmékhez adva, igen kellemesen ízesít. Megpróbálhatjuk karamellizálni, mártogatós szószokban, köretként is elkészíthetjük.

Íme 5 kedvenc mód, ahogy felhasználhatjuk az étkezéshez a karamellizált hagymát:

  • A karamellizált hagymát bevonhatjuk panírral vagy akár palacsintatésztával és kisüthetjük
  • Párosítva a hagymát a burgonyával: a tepsis burgonya így különleges lesz
  • Használjuk a karamellizált hagymát tészta ételekhez, sült zöldségekkel, vagy akár joghurthoz
  • Adjuk kukorica vagy spenót salátákhoz
  • Párolt gombával keverve pirítóshoz fantasztikus lesz.

És érdemes megjegyezni, hogy bár a különböző hagymák egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyos típusokat hajlamosak vagyunk specifikusan alkalmazni, egy kicsit mindig érdemes kísérletezni, cserélgessük őket, bármilyen hagyma van a kezünk ügyében.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás