A sáfrány szépségei | Egészséges életmód

A sáfrány szépségei

A sáfrányA sáfrány a nősziromfélék családjába tartozik. Ősszel virágzik, a torokban szőrözött lepellevelek és a 3 hosszú piros szálra bomló bibeszálak jellemzik a sötéten erezett virágokat.

Régen a sáfrány emésztésjavító, nyugtató hatású szerként volt használatos. De az orr és méhvérzés, pszichés zavarok és fájdalmas görcsökre való hajlam kezelésére szolgál. A sáfrányt legnagyobb mennyiségben az élelmiszeripar használja fűszerként és színezőanyagként. Jellegzetes ízvilágú,  fűszeresen aromás, de kicsit keserű, a nyálat is sárgára színezi.

Évelő, hagymás növény, a kora tavasszal nyíló krókuszhoz hasonlít, de ősszel jelenik meg levélzete és még szinte előtte virágzik októberben. Kevés fény is elegendő életteréhez, a hideget kedveli, a melegben elszárad a levele. Szaporítani a hagymák szétszedésével lehet. A fűszerként használatos bibék csak a crocus sativus változatban találhatóak meg, minden más faj fűszerként nem alkalmazható.

A Földközi-tenger régiójától egészen Indiáig termesztik, legnagyobb mennyiségben Spanyolországban és Dél-Franciaországban. Azonban igen fáradtságos munka, mert csak a bibéket kell begyűjteni 3 nappal a kivirágzást követően. Leginkább csipesszel lehet eltávolítani a bibéket.  A szárítást ezt követően oldjuk meg akár sütőben, majd sötét falú üveg edényben tároljuk felhasználásig. Mivel ilyen aprólékos, munkaigényes a begyűjtése, ezért igen drága is, szinte az arany árával vetekedik. Egy teljes család húslevesének ízesítéséhez azonban mindössze 2-3 darab bibe elegendő az ízesítés és a színezés megvalósításához.

Karotinoidok, kesernyés ízű pikrokrotin és éterikus olajok találhatóak benne, leginkább csak ízesítésre és színezésre alkalmas, de egyedi ízt kölcsönöz a vele fűszerezett süteményeknek, ételeknek, húsoknak.

Élettani hatását tekintve leginkább aromás illata és édeskés-kesernyés fűszeres íze jellegzetes. Amennyiben túlettük magunkat, könnyíti az emésztésünket, kellemes ízt ad és szép aranysárga színt kölcsönöz ételeinknek. A fejfájást és a közérzeti problémákat is kezeli.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények, táplálkozás és kulcsszavai , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás