A rukkoláról is érdemes tudni, hogy…. | Egészséges életmód

A rukkoláról is érdemes tudni, hogy….

A rukkolaA rukkola, vagy más néven borsmustár, a keresztesvirágúak családjába tartozik, a káposztafélék rokonságába tartozik. A Földközi-tenger térségéből származik, sok helyen őshonos, vadontermő, mint például Törökországban, Egyiptomban, mivel szárazságkedvelő. Ma már világszerte ismert és kedvelt salátanövény, melyet jellegzetes borsos-tormás íze fémjelez. Hazánkban az utóbbi időben szintén közkedvelt lett.

Gyorsan nő, leginkább a sóskához vagy a spenóthoz hasonlítható a termesztése, balkonon is megterem. Miután a magvait elvetettük, 3 hét elteltével már használható is a zöldség. Frissen a legjobb fogyasztani, hűtőben alig áll el.

A rukkola nemcsak finom, de vitamintartalma is jelentős. Gazdag A, B2, B5, C és K vitaminokban, emellett  ásványianyag tartalma is kiemelkedő: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium. A zöldségről azt kell tudni, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető.

A rukkolát régebben skorbut ellen ették, és hánytatóként használták, hogy a gyomorból kiöklendezzék a toxikus anyagokat.

A rukkola leveleit legjobb, ha zsenge állapotban szedjük le és salátaként más kellemesebb ízű salátákkal vegyesen fogyasztjuk. Ha orvoslásra használjuk, akkor az idősebbleveleket válasszuk, amikor már sokkal csípősebbek.

A rukkola stimuláló hatását a gyomorban érezhetjük, mivel emésztésserkentő és elősegíti a tápanyagok teljes felszívódását. A kiválasztott gyomorsav mennyisége is csökken a rukkola fogyasztása által. A koleszterin- és a vércukor szintjet szabályozza.  Korábban tejszaporítóként is használták és terhesség ideje alatt csökkenti a rosszullét tüneteit is.

Az ókorban vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetették köhögésre, bélférgek ellen is.

Tisztítja a légutakat, fellazítja a légúti váladékot, enyhíti a köhögést, a megfázás, a hurut és a hörghurut tüneteit. Teaként és szirupként is bevált szer. A sziruphoz egyenlő mennyiségben tegyünk rukkola virágot és levelet, törjük össze annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és csak aznapi adagot készítsük el előre, ne tároljuk.

Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást. A rukkola természetes antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert és megelőzi a szabadgyökök által kialakuló problémákat.

A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények, megfázás, táplálkozás és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás