A magnézium ereje | Egészséges életmód

A magnézium ereje

A magnézium erejeKevesen vannak tisztában azzal, hogy a magnéziumnak mekkora hatása van egészségünkre. Szinte minden funkcióhoz és szövethez nélkülözhetetlen az emberi szervezetben. Támogatja az egészséges immunrendszert, néhány rákos megbetegedés kapcsán felmerülő gyulladást megakadályoz, növeli a szív egészségét, és még a szívroham kockázatát is csökkentheti.

Egy Harvard egyetemi tanulmány szerint 33%-al csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát a magas napi magnézium bevitel. Más vizsgálatok arra jutottak, hogy a magnézium segít elhárítani a depressziót és a migrént. Bár táplálékkiegészítők is léteznek, a szakértők azt javasolják, hogy természetes formájukban illesszük be az étrendünkbe. Íme a segítség, hogyan tehetjük ezt meg.

Magnéziumban gazdag ételek

A legmagasabb magnézium tartalmú ételeket gyűjtöttem össze. Érdemes őket rendszeresen fogyasztani. Ha egészségesek vagyunk, akkor nem feltétlenül szükséges minden nap fogyasztani őket. A heti egy-két alkalom is megfelelő lehet a megelőzéshez.

  1. Sötétzöld levelűek – A táplálkozás világában a végső superfood-ok a sötétzöld levelű zöldségek. Alapvető fontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak és számos egészségügyi előnyt biztosítanak. Bátran válasszuk a spenótot (akár főve, akár nyersen), a kelkáposztát vagy a mángoldot, ha sok magnéziumot és kevés kalóriát szeretnénk fogyasztani.
  2. Diófélék és magvak – Mindösszesen 130 g tökmag biztosítja a teljes napi magnézium szükségletünket. Választhatunk további magokat is: mandula, napraforgómag, brazil dió, kesudió, fenyőmag, lenmag, pekándió. A kedvenc magodat turmixhoz vagy salátához fogyasztva a nap bármely szakában fogyaszthatod.
  3. Hal – Nem csak D-vitamint és omega zsírsavat rejtenek magukban a halak. Magnéziumban gazdag ételt ehetünk, ha a makrélát, a vadon élő lazacot, a lapos halat vagy akár a tonhalat választjuk. Törekedjünk rá, hogy legalább heti egyszer együnk halat – például az esti salátához.
  4. Szójabab – A szójabab tápanyagokban gazdag hüvelyes, mely nagymennyiségű rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat is tartalmaz. Egy kisebb adag szárazon sült szójabab tartalmazza a napi magnézium szükséglet felét. További hüvelyesek, melyek magnéziumban gazdagok: fekete bab, kidney bab, fehér bab, csicseriborsó, feketeszemű borsó, lencse.
  5. Avokadó – Multivitamin bomba, szívbarát tápanyagokat tartalmaz és meghiúsítja a betegséget okozó kémiai folyamatokat az avokadó. Az egyik legsokoldalúbb táplálék, amivel találkozhatunk. Tegyél egy szelet avokadót a napi szendvicsedbe és máris megetted a napi magnézium szükségleted 15 százalékát.
  6. Banán – Már egy közepes méretű banán is 32 mg magnéziumot tartalmaz, a C-vitamin és rostok mellett. Természetesen más gyümölcsöt is választhatunk, melyben sok magnézium van: eper, szeder, grapefruit, füge.
  7. Teljes kiőrlésű gabona – A barna rizs az egyik legjobb gabonaféle. Számtalan pozitív hatása van az egészségre. Egy felmérés szerint azok a nők, akik több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, lefogytak.
  8. Étcsokoládé – Ha nem találtál eddig okot a csokoládé evésre, akkor a magnézium segít ebben. Egy kocka étcsokoládé a napi magnézium szükséglet 24 százalékát tartalmazza. Ezenkívül antioxidánsokban is bővelkedik, ami hozzájárul a teljes szervezet egészségéhez. A friss gyümölcs egy kevés étcsokoládéval kiváló csemege étkezés után.

Bio ganoderma gomba-málna szeletek csokoládéval mártva

Egy hasznos és gyors recept

Magnéziumban gazdag ételek - receptHozzávalók:

  • 2 avokadó, kimagozva, hámozva
  • 1 dl növényi tejföl (például beáztatott zab, só géppel összedolgozva)
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál koriander
  • 2 evőkanál édeskömény
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az összetevőket alaposan dolgozzuk össze. Ajánlom a konyhai gép használatát, hiszen krémszerűre kell dolgozni.
  2. A krémet díszíthetjük koriander levéllel és édesköménnyel. Jó étvágyat!

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás