A legjobb diéta allergia és szénanátha ellen – 1 | Egészséges életmód

A legjobb diéta allergia és szénanátha ellen – 1

Különböző ételek és italok javíthatnak vagy ronthatnak az allergiás tüneteken. Képzeld el, hogy a háziorvosod nazális allergia vagy szénanátha esetén az alábbi receptet adja: “Egyen egy kevés szőlőt és hívjon fel reggel.” És ez nem is áll túl távol az igazságtól.

Ahogyan a megfelelő benzinnel tud az autód optimálisan üzemelni, úgy a helyes diétával a tested is optimálisan fog működni.

 

Egy egészséges diéta az allergiák és a szénanátha ellen több módon is megvédhet. A légző rendszeredet egészségesen tarthatja. Sok étel segíthet könnyebben lélegezni, mert tisztítja az orrjáratokat. A megfelelően tápláló étrend növeli az allergia iránti immunitást. Bizonyos élelmiszerekben található tápanyagok növelik az immunrendszer erősségét és segítik a szervezet küzdelmét az arcüregi és légúti fertőzések ellen, amelyek kapcsolódnak a különböző allergiákhoz és a szénanáthához.

Kapcsolat a diéta és az allergiák között

Tegyünk egy gyors kitérőt Kréta szigetére. Amíg a bőr allergiák Krétán általánosak, addig a nazális allergiák és a zihálás nagyon ritka. Miért?

A krétai szigetlakók gyermekkoruktól kezdve a következő diétán élnek: friss gyümölcsök és zöldségek, hal, oliva olaj és diófélék. A természetes ételek a mediterrán vidékeken magas antioxidáns tartalmúak. Az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív károsodást okozó betegségektől és növelik az immunrendszer ellenálló képességét.

Egy a Thorax újságban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kutatók azt találták, hogy Krétán élők közül, akik a mediterrán diétát fogyasztják, kevesebb az allergiás. A diétájuk a következőket tartalmazta: diófélék, szőlő, narancs, alma és friss paradicsom. Ezek mind jól védenek az allergiák ellen.

A kutatók azt is kijelentették, hogy a margarin fogyasztása növeli az allergiára és a zihálásra való hajlam kockázatát. Ez azért lehetséges, mert a margarin nem egészséges zsírokat tartalmaz, ami gyulladást okozhat.

Három étel az allergiák ellen

Íme néhány gyulladás csökkentő étel a mediterrán étrendből, ami véd az allergiák ellen:

  • Diófélék. A legjobb magnézium és E vitamin források. Kutatások kimutatták, hogy a magnézium segíti a tüdő működését és asztmások esetében megvédhet a zihálástól, ami gyulladást okoz a tüdőben. Az E vitamin egy immun növelő és csökkenti a felső légúti fertőzések kockázatát, különösen a megfázást. Antioxidánsként az E vitamin megvédi a szervezetet a szabadgyököktől. A szabadgyökök oxidatív szöveti károsodást okozhatnak, ami gyulladást okozhat és allergiát vagy asztmát.
  • Alma, narancs, paradicsom. Ez a három szintén nagyszerű forrása az antioxidánsoknak és a C vitaminnak. Kutatók kimutatták, hogy allergiák és asztma ellen is védelmet nyújtanak. Ez nagyon fontos, mert az asztmások felének van más allergiája is.
  • Szőlő. A vörös szőlő héja tele van antioxidánsokkal és természetes fenollal (resveratrol), amik csökkentik a szervezet gyulladásait. A “Kréta diéta” tanulmány kimutatta, hogy a szőlő véd az allergiák és a zihálás ellen is.

 

Folytatjuk…

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái allergia, Diéta, életmód, táplálkozás és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás