A kukorica előnyös tulajdonságai | Egészséges életmód

A kukorica előnyös tulajdonságai

Kukorica

Kukorica

A XVI. században Amerika felfedezésével érkezett a tengeren túlról a kukorica Mexikó szubtrópusi vidékéről Európába, majd Andalúziából kiindulva egész Dél-Európában elterjedt. Végül eljutott Törökországba is és onnan hazánkba. Ebből fakadnak a népies magyar elnevezései: tengeri és a törökbúza.A kukorica egyszikű, egyéves, egylaki növény, kifejezetten meleg- és napfénykedvelő. A mexikói indiánok sok laktató ételt készítenek belőle babbal elegyítve, itthon ritkán használjuk ételeink elkészítése során, pedig egészséges és finom. Lássuk mi mindenre is jó:

A kukoricahaj hasznos vizelethajtó, mely szinte minden húgyúti betegségre használható. Csillapítja és nyugtatja a húgyúti vezeték belsejét és a húgyhólyagot, enyhíti az irritációt, növeli a vizeletkiválasztást és a vizeletáramlást. Hasznos a gyakori vizelés, a nehéz vizeletürítés kezelésében, mint amilyen a prosztataproblémák esetében előfordul.

A kukoricahaj jótékony hatással van a vesékre is, csökkenti a vesekőképződést, és csökkenti a vesekő távozásával járó tüneteket.

A kukoricaliszt hatásos kenőcse a dunsztkötéseknek, és Közép-, és Észak-Amerikában a népi gyógyászatban a horzsolások, duzzanatok, kelések és rovarcsípések kezelésére is használják.

A kukorica csírájából kinyert olaj elősegíti a petefészek illetve környékén megjelenő ciszták felszívódását és egészségessé teszi a petefészek működését.

A vitaminok közül sok A-vitamint találhatunk benne, és béta-karotin tartalmának köszönhető a színe. B1, B2 és B3 vitamint is tartalmaz. A B1-vitamint akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A b3 vitamint azonban az emberi emésztőrendszer számára feldolgozhatatlan formában tartalmazza. Említésre méltó még a B6-vitamin, és a folsav tartalma is, C-vitamint és kevés E-vitamint is tartalmaz.Az ásványi anyagok közül nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén is fellelhető benne, nyomelemekből vasat, cinket, rezet és mangánt is tartalmaz.

Kínában a kukoricahajat a folyadék-visszatartás és a sárgaság kezelésére alkalmazzák. A kukoricaselyem kapszula szedhető ödéma esetén – különösen a terhesség folyamán fellépő folyadék-visszatartás ellen. Segíti a májfunkciókat az epe áramlásának növelésével.

Kutatások kimutatták, hogy a kukoricaselyem csökkenti a magas vérnyomást és csökkenti a véralvadás idejét.

A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik legfontosabb molekulája, különösen 40 éves kortól fontos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is jelentős szereppel bír.

A kukoricaszemekből kivont keményítő textilkeményítésre is használatos, de a kozmetikai ipar is felhasználja hintőporok, púderek alkotóelemeként. A gyógyszergyártásban a tabletták segédanyagaként használják.
Olaját az ipar is használja, de főzőolajként is lehet kapni, míg rostjai a papírgyártás alapanyagául szolgálhatnak. A száraz torzsa elégetve fontos fűtőanyag, az energiaárak növekedésével felértékelődik.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, Gyógynövények, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás