A hónap növénye – a hónapos retek | Egészséges életmód

A hónap növénye – a hónapos retek

Retek

Retek

A keresztesvirágúak családjába tartozó egy éves növény, amely sok tápanyagot tartalmaz: c-vitamin, folsav, kalcium, kálium, szelén és kén tartalma is jelentős. Eredetileg Közel-Keletről származik, de már Európában is meghonosodott. Az első növény, amely melegházban betakarítható, most van a szezonja, ezért ne felejtsük le vásárláskor a listáról, mert a fiatalosságunk megőrzésében is nagy jelentősége van.

Persze több családja is ismert:

– a hónapos retek, amelyet inkább kora tavasszal, de ősszel is lehet termeszteni. Hajtatható is, magja 4-5 évig életképes. Termése kisebb, lédúsabb, de csiráztathajtuk és azt is fogyaszthatjuk saláták alapanyagaként, mert igen egészséges.

nyári retek, amelyet nyár elején szabadföldön termesztenek, valamivel nagyobb a gumója

– és az őszi-téli retkek is hozzáférhetőek hazánkban, amelyek nagy termetűek, hosszabb a termesztési idejük és tovább eltárolhatók.

Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma  a tavaszi fáradtság egyik hatékony ellenszere. A hosszúkás, fehér jégcsapretek változata a legnépszerűbb zöldségek közé tartozik, sajnos a korai hónapos retek hamar fásodik, ekkor már nem olyan ízletes.

A retek kénben gazdag, amely létfontosságú a fiatalos, egészséges bőr, haj és köröm számára, valamint rákmegelőző hatása is van. Kiválóan kezeli az epe-, és májproblémákat, mivel serkenti a májfunkciókat, de legfőképp az epekiválasztást Ennek elhanyagolása idő előtti öregedéshez vezet, a retek fogyasztása segít a szervezetnek méregteleníteni. Értékes káliumforrás, így megőrzi a szív egészségét, kalciumtartalma a csontritkulás megelőzésében segít. C-vitamin tartalma felveszi a küzdelmet a szemproblémákkal, a szelén pedig erősíti az immunrendszert.

A fekete retek és a hónapos retek  külső bőrét ne hámozzuk meg, mert sok értékes hatóanyagot tartalmaz. Vizelethajtó, májtisztító hatása a gyomorra és a hólyagra is jótékonyan hat.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, Gyógynövények, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás