A gránátalmáról se feledkezzünk meg | Egészséges életmód

A gránátalmáról se feledkezzünk meg

A gránátalma

A gránátalma

A gránátalma (Punica granatum) a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. Ez a mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor, mivel akár 4 méterre is képes megnőni, de törpe fajtája is létezik. Fokozatosan nő, a kezdetben zöldes színű fiatal hajtások megfásodnak, és barna színű erősebb ágakká erősödnek. Hazánkban is megtalálható néhány fajtája, de inkább dísznövénynek tekinthető, mert az éghajlati sajátosságok miatt a termés beérésére nem számíthatunk. Viszont fagytűrő, nem szükséges kiásni és teleltetni.

Nyáron virágzik, a virágok rövid kocsányon ülnek, vagy a hajtások csúcsain találhatóak. Ázsiában és a Közel-Keleten régóta hasznosítják a termését. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott maggal. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen felnyitható és fogyasztható.

A modern tudomány legfrissebb felfedezései szerint elsőrendű antioxidáns, így nagyon népszerű a szívbetegségek és a rák megelőzésében és gyógyításában, fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét is csökkentheti a vérben. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél és egyeseknél jelentősen csökkentette a már meszesedést mutató artériák falán a meszes lerakódást.

A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani. Azonban óvatosan használjuk erre a célra, mert magas cseranyag tartalma miatt a kéreg fogyasztása okozhat látászavart, szédülést, esetleg gyomorirritációt is.

Egyes kutatások szerint a gránátalma-lének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak, az áfonyának vagy a zöld teának. A prosztatarák és az emlőrák ellen védőhatást nyújthat, a bőrrák megelőzésére is alkalmazható a kutatási eredmények szerint. Rendszeresen érdemes beiktatni étrendünkbe, mert fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét.

A gránátalma a szív egészségét javító polifenolokat, C-vitamint, káliumot, flavonoidokat, cseranyagot és piperidin alkaloidokat tartalmaz.A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz és desszertekhez is jól illik, de a magokat is fogyaszthatjuk. A termést akár hónapokig is eltarthatjuk, ehhez az ideális tárolási hőmérséklet+2 °C.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, Gyógynövények, táplálkozás és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás