A diófélékről is tegyünk említést | Egészséges életmód

A diófélékről is tegyünk említést

A fiatalító magvak

A fiatalító magvak


Korábban már írtunk a csonthéjas magvak jótékony hatásáról a cikkünkben, de érdemes még egy kicsit elidőznünk itt, mert kicsi testük nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz. A brazil dióban nagy a “jó” zsírok aránya és tele van szelénnel, ami fiatalon és egészségesen tart. A mandulában lévő olajak és tápanyagok a bőr fiatalon tartásához szükségesek. A brazil dió közel 70%-a zsír, ennek fele pedig olajsav, amely omega-9 zsírsav és kiváló hatással van a bőrre, valamint gyulladásgátló hatású. A többit az esszenciális omega-6 és omega-3 zsírsavak teszik ki, amelyek támogatják az egészséges bőrt, és a fényes hajat, elősegítik a jó emlékezőtehetséget. A bőséges mennyiségben megtalálható E-vitamin és szelén segítség az immunrendszer számára, emellett a szelén aktiválja a glutationt is, ami hatástalanítja a szabadgyököket.

A mandula remek fehérjeforrás, így hozzájárul az egészséges növekedéshez és a sejtek regenerálódásához. Minden dióféle közül a legtöbb rostot tartalmazza, így segít fenntartania jó emésztést. Kalciumtartalma segít egészségesen tartani a csontokat és megelőzni a csontritkulást. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat és növényi szterineket is találunk benne, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A mandula emellett fantasztikus E-vitamin-forrás, így fontos szerepet játszik a bőr egészségének megtartásában külsőleg és belsőleg egyaránt. Segít megőrizni a rugalmasságot, helyrehozza a károkat. A mandulaolaj különösen kényeztető a bőr számára, és segít a műtétek utáni sebek gyógyulásában.  Az E-vitamin erősíti az immunrendszert és védi a szívet.

A mandulában cink, magnézium és kálium található. A cink az immunrendszert óvja, a magnézium növeli az energiaszintet, a kálium pedig csökkenti a vérnyomást és megelőzi a szívbetegségeket.

A dió remek nassolni való, fehérjéket, B6-vitamint, E-vitamint, káliumot, magnéziumot, rezet és cinket tartalmaz, melyek közül válogatás nélkül mindegyik segít fiatalságunk megőrzésében. A B6-vitamin az emlékezőtehetség karbantartásához szükséges, Az E-vitamin – ahogy már említettük  – a bőr és a haj karbantartásáért felel. A kálium és a magnézium a szívnek tesz jót, a réz pedig a visszeresség megelőzésében hatékony.  A cink varázslatos képességű a csecsemőmirigy megfiatalításában és erősíti az immunrendszert. A dióolaj remek zsírsav-forrás, ezért központi szerepe van a bőr és a szív egészségében.

A brazil kesufa termésének magja, a kesudió tele van esszenciális omega-6 zsírsavval, így megvédi a szívet a betegségektől, a magnéziumtartalma pedig a szívműködést segíti elő. A kalciumtartalma az anyagcserét befolyásolja jótékonyan, így hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. B-vitaminban bővelkedik, ezáltal segíti az idegek és az izomszövetek karbantartását, növeli a stresszel szembeni ellenállást, míg a szelén a ráncokat tartja távol. A vas segítségével pedig a  vérszegénység előzhető meg.

A földimogyoróban nagy az egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, és megvédenek a verőerek elzáródásától, a szívbetegségektől. A szívet ezen kívül védi még egy aminósav, az arginin, amelyből a szervezetben nitrogén-monoxid képződik. Ez tágítja az ereket, megelőzi a vér besűrűsödését. Nagy az E-vitamin tartalma is, amely a ránctalan bőrről és a fényes hajról gondoskodik. Kis glikémiás index miatt segít megelőzni a felnőttkorban kialakuló cukorbetegséget is.

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Étrend kiegészítő, táplálkozás, vitamin és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás