8 tejmentes tej, amiről talán sosem hallottál | Egészséges életmód

8 tejmentes tej, amiről talán sosem hallottál

KölesIsmered a mandulatejet, kókusztejet és talán a kender tejet is. De Európában ennél sokkal többféle van, például: köles-, tigrismogyoró- és tönkölybúza-tej. Mivel én allergiás vagyok a tejre, ezért semmilyen tejből készült dolgot nem eszem (sajtokat sem). Viszont néha nagyon jól jönne valamilyen tejféle vagy joghurt-féle az ételekhez. Sokszor vízzel helyettesítem, de az nem ugyanazt az állagot és ízt eredményezi.

Érdemes lehet ezeket a tejeket akkor is kipróbálni, ha tehéntejet is ehetünk, mert érdekes az ízviláguk. Sokszor azt is mondják, hogy a tehéntej nem egészséges, ezért ne igyunk. Mindegy, hogy mit gondolunk a tehéntejről, az biztos, hogy ezek a nem hagyományos tejek megérnek egy próbát!

Köles-tej

Olasz “növényi-ital”. Elkészítése egyszerű. A kölest szét kell főzni (háromszoros vízben) enyhén sós vízben. Majd újból vizet adunk hozzá és turmixgép segítségével tejállagúra hígítjuk. Aztán természetesen lehet ízesíteni is: édesítőszerrel, vaníliával vagy akár kakaóval is.

Quinoa-tej

A quinoa más néven perui rizs. A quinoa tej Spanyolországban nagyon népszerű. Agavéval édesített változata nagyon finom a palacsintákban. Alacsony a kalória és a fehérje tartalma is.

Hajdina-tej

Minden gabonafélék közül a hajdina a legjobb testmelegítő: energiát ad és szívóssá, ellenállóvá tesz
bennünket. Tejet a köleshez hasonlóan készíthetünk belőle.

Tigrismogyoró-tej

A spanyolok kedvenc itala. A tigrismogyoró gumójából készítik. Tulajdonképpen ezt a gumót jól szét
kell főzni, majd konyharuhán átpasszírozni. Sokszor mandulát használnak a gumó helyett.

Árpa-tej

Leginkább Svájcban lehet találkozni árpatejjel, de a spanyoloknál is előfordul, mint “müzli tej”. A
zabtejhez hasonlítható a legjobban. Elkészíthető házilag is: kétszer annyi vízzel kell az árpát megfőzni, majd hűteni és konyharuhán átpasszírozni.

Kamut tej

A kamut egy ősi búzafajta, ami Egyiptomból származik. A kamut tej nagyon intenzív ízű, ezért nem minden mennyiségben és nem minden ételhez javasolt. Inkább kóstoljuk meg mielőtt bevásárolunk belőle, mert lehet, hogy nem fog ízleni.

Tönköly tej

Hasonlóan a kamut tejhez ez is igen csak intenzív ízvilágot képvisel. Elég zavaros, enyhén barnás tejféle. Ha kellően ízesítjük, akkor is megmaradhat a tönköly jellegzetes íze.

Alga tej

Ez egy egészen új dolog. Nem tudom, hogy az Egyesült Államokon kívül lehet-e kapni, de mindenképpen érdekes, mert tejmentes, szója, laktóz és dióféle mentes. A Solazyme cég készíti.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái táplálkozás és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás