Az már közismert, hogy a cukor több betegség kialakulásáért is felelős, mint például a fogszuvasodás, a cukorbetegség, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, de még a rák is összefüggésbe hozható a cukor bevitellel.
Ez mindenképpen erős ok az aggodalomra. Sajnálatosan sok olyan csomagolt élelmiszert eszünk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, és persze emellett a nassolás, a csokoládé és a cukorkák szintén gyakran megjelennek az elfogyasztott ételek listáján. Vizsgálatok kimutatták, hogy a cukor hasonló addiktív tulajdonságokkal bír, mint a kábítószer, tehát függőséget okoz.
Függetlenül attól, hogy a szándékainkban ott szerepel, hogy n fogyasszunk túlzott mennyiségben cukrot, valójában az akarat nem elegendő, gondos odafigyeléssel kell kinyomoznunk minden megvásárolt élelmiszer összetevőit.
Emellett a sóvárgásunk még meg is marad, ennek kordában tartásához lássunk most 5 tippet.
1. Együnk magas fehérjetartalmú reggelit
Kezdjük a napot egy nagy adag fehérjével (15 – 20g ), ami segít fenntartani a folyamatos vércukorszintet a nap folyamán.
A cukor utáni sóvárgást sokkal könnyebb elkerülni, ha nem hagyjuk, hogy a vércukorszintünk erősen ingadozzon, túl magas, majd túl alacsony szintek között ingázzon. Tojás vagy egy fehérje por turmix lehetőséget ad az ingadozás kiküszöbölésére.
2. Egészséges zsírok fogyasztása
A zsírok segítségével teltségérzetünk lesz, amely csökkenti annak a valószínűségét, hogy vágyódjunk az édességek irányt. Azonban nem minden zsír egyforma. Egy jó zsírforrás kókuszolaj, mivel ez egy közepes láncú triglicerid, amelyet a szervezet azonnal energiaként felhasznál ahelyett, hogy a zsírt tárolná. Egy-két evőkanál kókuszolaj teltségérzetet, energizáltságot okoz szervezetünkben, oldva a feszültséget. Ha az a gondolat, hogy önmagában fogyasszuk, nem tölti el kellemes érzéssel, használja a sütéshez.
3. Felejtsük el a mesterséges édesítőszereket
Bár néhány mesterséges édesítőszerek kalóriamentes is, egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos édesítőszerek , mint például az aszpartám és a szukralóz, valóban növeli a cukor utáni sóvárgást. Az ezeket a a nulla kalóriatartalmú édesítőszereket fogyasztók esetében csökken az agy dopamin szintje, így a test intenzíven elkezd vágyakozni a cukor iránt, hogy növejei az agy dopamin szintjét. Ezen ördögi kör elkerülése érdekében az a megoldás, ha távol maradunk a mesterséges édesítőszerektől.
4. Aludjunk legalább 8 órát éjszaka
Két hormon, a leptin és ghrelin , szorosan kapcsolódik az éhségérzetünkhöz. A ghrelin kiváltja az éhségérzetet, míg leptin hatására érzéseink jóllakottságot mutatnak. A hosszan tartó alváshiány esetében a leptin-termelés csökken és ghrelin-termelés növekszik , aminek hatására a testünk éhes lesz, és így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az édességhet fordulunk.
5. . Édesítsünk fahéjjal
Nem tagadom, hogy szervezetünk úgy van programozva, hogy szeressük az édes ízeket. Azonban vannak természetes összetevők, amiket hozzátehetünk a receptekhez, hogy egy csipetnyi édességérzetünk legyen, anélkül, hogy valójában cukrot használnánk. Egy kávét, a házi süteményeket vagy a reggeli turmixokat elkészíthetjük egy kis fahéjjal. Nem csak fahéj ízt érezhetjük ki, de naponta csak 1/2 teáskanál fahéj segít csökkenteni a vércukorszintet, triglicerid-és LDL -koleszterin szintjét is, tehát csak jó szolgálatot tehet.