A cékla, mint az egészség forrása | Egészséges életmód

A cékla, mint az egészség forrása

A cékla

A cékla

Dél-, és Közép-Európában őshonos eredetileg a répafélék családjába tartozó cékla, de manapság már mindenhol termesztik és az egyik legfontosabb energia, vitamin és ásványi anyag forrásunk ilyenkor télvíz idején. Főzve, sütve és nyersen is hasznosítjuk a konyhában. Ugyan elsősorban a gyökeréért termesztik, de a növény egyéb részeit is használhatjuk, íze és tápértéke említésre méltó a teljes növénynek. Színe feldobja az egyhangú ételeket, hatékony tisztítókúránk alapeleme is lehet. Koleszterinszint csökkentő és immunrendszer erősítő.

A cékla egészségre gyakorolt hatása régóta ismert, szerteágazó gyógyhatását a benne rejlő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Tartalmaz C, B1,B2, B6 vitamint és vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, mangánt, lítiumot. A gyökér jelentős mennyiségű pektinanyagot tartalmaz, ami védi a szervezetet a nehézfémek hatásától, gátolják a veszélyes mikroorgazmusok kifejlődését a bélrendszerben és elősegítik a koleszterin kiürülését.

A köztudatban, és a népgyógyászatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. Mégis a cékla az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A cékla valóban segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában, serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag újraképződést. Emiatt kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetén is.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, az izmokat és az állóképességet is növeli.

A cékla tisztítókúránkban azért kell szerepeljen, mert megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, letargiát, fejfájást, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog és a savtúltermelésből származó gyomorproblémáink megszűnnek. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreganyagok és a salakanyagok eltávolítását.

A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódott zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a rendszeres fogyasztása. Enyhe hashajtó hatása miatt ajánlható a székrekedésben és az aranyérben szenvedőknek.

A menstruációs zavarokkal küzdők számára naponta 2-3 alkalommal 1-1 cékla fogyasztása javasolt, amennyiben a zavart a gyógyszerek mellékhatása vagy helytelen adagolása, esetleg a a szintetikus hormonok szedése okozza. A változó korba lépő nőknél is hatásos, de a várandós anyák is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a gumóban lévő folsav a gyermek számára is különösen fontos. A napi bevitt mennyiséget céklával is fedezhetjük.

Az emésztőrendszer számára fontos hatóanyagok a céklában: a betain, a kolin és a betanin. A betain a máj méregtelenítő enzimjeit segíti. A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését, szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését. A betanin , ami a cékla színezőanyaga, gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. A betanin tumorellenes hatással is rendelkezik, a kemoterápián átesett betegek vérképe néhány hetes céklakúrát követően jelentős javulást mutatott.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények, táplálkozás, Zöldség és kulcsszavai , , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás