Vegán csokoládé | Egészséges életmód

Vegán csokoládé

Vegán csokoládéA vegán kifejezést Donald Watson alkotta meg 1944-ben. Ma a vegán egy világnézetet takar, mely szerint az embereknek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élnie. A gyakorlatban azt jelenti, hogy a filozófia követői valamilyen keretek között megtagadják az állati eredetű ételeket. Vannak, akik teljesen (tehát sem húst, sem tejet, sem tojást nem fogyasztanak). A vegánok között találkozni olyanokkal is, akik nem csak állati eredetű ételeket nem esznek, de mindent nyersen fogyasztanak.

Ezen a ponton sokakban felmerülhet, hogy akkor mit esznek a vegánok? A kérdés jogos, de megnyugtatlak nagyon finom vegán ételek léteznek. Sőt, vannak finom édességek is! Tehát most egy olyan csokoládéról beszélek, amely nem csak finom, de vegán is. Szerintem érdemes kipróbálni. De vigyázat: könnyű rászokni!

A csokoládé nem feltétlenül egészséges

Tévhit, hogy a csokoládé egészséges minden esetben. Sajnos a boltokban kapható csokoládék többsége sok adalékanyaggal, cukorral és más anyagokkal vannak tele. Ezért nem egészségesek ezek a csokoládék. Önmagában a kakaó viszont nagyon is egészséges. A kakaóporban magnézium, foszfor, rostok, alkaloidok és polifenolok találhatók.

A kakaó jó a szívre és a keringésre, antioxidáns hatása van, élénkítő hatása van és egyes kutatások szerint fogyásnál is hatékonyan segíthet. Önmagában a kakaóport nem szeretjük, mert igen keserű. Szerencsére csupán néhány további alapanyag hozzáadásával finommá varázsolható. Lássuk, miként lehet ezt vegán módra megoldani:

Kókuszolaj, kókuszzsír – mi az igazság?

A jó hír, hogy nem egészségtelen. A rossz hír, hogy nagy mennyiségben (mint bármi más) okozhat egészségügyi problémát. Összességében nyugodtan lehet alkalmazni. A kókuszolaj és a zsír között nincs nagy különbség, tulajdonképpen a halmazállapotuk más. Tehát, ha a zsírt megolvasztjuk, máris olajunk van, és fordítva. Ezért a hatásuk ugyanolyan a szervezetünkre.

Antibakteriális hatása van, segíti az emésztést, zsírsavjai segíthetnek a fogyásban, a szív és érrendszeri problémákban is jótékony hatása lehet, javíthatja az inzulin érzékenységet (cukorbetegeknek fontos!), javítja az agy működését és nyugtató hatása is van. A kakaóval kiegészítve nagyon is hatásos ételt kaphatunk.

Vegán csokoládé recept

Ez egy alaprecept, imádom! Általában ezt szoktam használni, mert gyorsan elkészül. Ha érzel magadban kreativitást, nyugodtan tovább lehet gondolni. Még nem találtam olyan embert, akinek nem ízlene – bizonyára lesz ilyen idővel, de mindenképp javaslom a kipróbálását! Ha bizonytalan vagy, érdemes csak két személyre elkészíteni. Ha jól sikerült, akkor mehet nagyobb mértékben is!

Hozzávalók 2 személyre:

  • 75 gramm kókusz olaj (vagy kókuszzsír felolvasztva)
  • 5 evőkanál kakaópor
  • Fél banán
  • Késhegynyi vanília kikapart magja
  • Fél deciliter kókusztej
  • Kevés citrom lé (frissen facsarva az igazi!)
  • Édesítőszer (lehet xilit, agavé szirup, barna cukor, méz) – ízlés szerint

Elkészítés:

Én úgy szoktam csinálni, hogy minden összetevőt beleteszek egy konyhai robotgépbe és alaposan összeturmixolom. Egy nagyon krémes állagot kapunk, amit ízlés szerint lehet hígítani – én nem szoktam, de kinek mi az ízlése. Pirított, aprított dióval lehet díszíteni és tálalni. Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás