"Valamivel több" ez a recept | Egészséges életmód

„Valamivel több” ez a recept

„Valamivel több” ez a receptA S’more az Egyesült államokban és Kanadában népszerű, éjszakai tábortűz mellé nassolható édesség. 2016. április 21-én Guinness rekordot jegyeztek be a „legtöbb ember készít egyszerre S’more-t” néven. Ezen a Kaliforniai eseményen 423 ember vett részt. S’more elnevezés két angol szóból ered: some more. Magyar fordításban valami ilyesmi: „valamivel több”.

Az első receptet 1920-ban jegyezték fel, de akkor már rendszeresen fogyasztották. Nagyon sokféle formában megtalálható a világban. Most egy vegán változatát készítjük el. Tulajdonképpen egy csokoládés édességről van szó, mely könnyen saját ízlésünknek megfelelően alakítható. Például aszalt gyümölcsökkel vagy citrusfélékkel teljesen egyedi változatot készíthetünk belőle.

S’mores szelet – recept

Nem annyira látványos a megjelenése, de könnyen elkészíthető és nagyon finom:

Hozzávalók a kéreghez:

  • 90 g zabpehely
  • 56 g nyers mandula
  • 2 csipet só
  • 3 evőkanál kókuszcukor
  • 5 evőkanál kókuszolaj
  • 50 g nyer pekándió, finomra őrölve

Hozzávalók a csokoládés réteghez:

  • 150 g tejmentes fekete csokoládé, apróra darabolva
  • 80 ml kókusztej
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 28-112 g édesítőszer – opcionális
  • Csipetnyi só – opcionális

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra és béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
  2. A tészta elkészítéséhez egy konyhai aprítógéppel dolgozzuk finomra a zabot, mandulát, sót, és a kókuszcukrot.
  3. Adjuk hozzá az 5 evőkanál kókuszolajat, és ezt is keverjük bele. Laza tésztát kell kapnunk – ha az olaj kevés, tegyünk hozzá egy keveset.
  4. Adjuk hozzá a pekándiót és keverjük össze alaposan a tésztával. Majd a tésztát tegyük a tepsire és egyenletesen nyomkodjuk szét.
  5. Süssük 15 percig, majd emeljük fel a hőmérsékletet 190 C fokra és még 5-10 percig süssük. Akkor jó, ha a széle arany barna és az egész teteje kicsit barnássá válik.
  6. A csokoládés massza elkészítéséhez tegyük a csokoládét olvasszuk fel a kókusztejben – mikróban vagy a főzőlapon könnyen megtehetjük.
  7. Keverjük el a csokoládét a tejjel és adjuk hozzá a kókuszolajat is, ha már nem túl forró, és hagyjuk 10 percet állni lefedve.
  8. Ha a csokoládés mázban nem maradtak nagyobb csokoládé darabok, akkor fagyasszuk le, amíg egy kicsit összeáll a massza. Kenhető állagot kell kapni.
  9. A tésztát szeleteljük fel és mártogassuk a csokoládéba. Vagy egyszerűen kenjük a tésztára a csokoládét és úgy vágjuk fel.

Jó étvágat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás