Teljes értékű fehérje ebédre | Egészséges életmód

Teljes értékű fehérje ebédre

Teljes értékű fehérje ebédreA vegán életmódnak az egyik legnagyobb buktatója a komplettálás – vagyis, hogy minden esszenciális aminosav bekerüljön az étrendünkbe méghozzá egy étkezésen belül! A hús fogyasztáskor erre nem kell figyelni, hiszen a húsokban található fehérjék teljes értékűek. Van olyan ismerősöm, aki pontosan emiatt hamar legyengült és végül felhagyott a csak növényi étrenddel.

Ha nincs meg a testünk számára minden fontos tápanyag, a testünk legyengül vagy akár meg is betegedik. Ezért fontos figyelni a komplettálásra, ami nagyon hangzatos mégis egyszerűen kivitelezhető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hüvelyeseket teljes értékű gabonával párosítsuk egy étkezésen belül. Erre most egy egyszerű és finom példát mutatok:

Lencse főzelék másképp

teljesertekuA lencse főzelék az egyik kedvencem. Sokszor elfelejtjük, hogy lencsét nem csak újévkor lehet fogyasztani. Egyszerű elkészíteni, gyorsan elkészül és nagyon finom. Én így készítem (figyelembe véve a komplettálást is):

Hozzávalók:

  • 35 dkg lencse, előző este beáztatva
  • 1 fej vörös hagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • egy evőkanálnyi piros fűszer paprika
  • két közepes babérlevél
  • só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A hagymát lepirítom (általában kókuszzsíron), majd ráöntöm a lencsét és felöntöm bőven vízzel.
  2. Hozzáadom a babérleveleket és a fokhagymákat, majd fedő alatt addig párolom, amíg a lencse majdnem teljesen megpuhul.
  3. A lisztet, a pirospaprikát, a sót és a borsot egy külön tálban összekeverem, majd a lencse levéből lemerek és csomómentesre keverem.
  4. Végül a lisztes keveréket hozzáadom a lencséhez, és addig főzőm, hogy a lencse teljesen megpuhuljon.

Fontos, hogy a liszt teljes kiőrlésű legyen! Helyettesíthetjük finomra darált zabpehellyel is a lisztet. De mindenképp hozzá kell adni, mert ettől lesz meg az ételben minden esszenciális aminosav – vagyis ettől lesz teljes tápértékű! Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás