Spenótos palacsinta torta | Egészséges életmód

Spenótos palacsinta torta

Spenótos palacsinta tortaMondhatnánk, hogy a sajt és a palacsinta nem túl egészséges, de ez csak az elkészítés módjától függ. Például a királybúza gluténmentes, így az abból készült palacsinta nem is olyan rossz választás. Választhatunk más liszteket is, melyekből szintén nagyon jó palacsintát lehet készíteni és egészségesebb, mint a hagyományos búzából készült.

Sajt terén is vannak lehetőségeink, hiszen nagyon jó növényi sajtokat lehet kapni. Például az általam használt növényi sajt sokkal olcsóbb, mint a receptben ajánlott Gruyére (arról nem is beszélve, hogy a növényi sajtban nincs állati eredetű összetevő). Legyél kreatív, használj mindig egészséges összetevőket és akkor a végeredmény nem csak finom, hanem egészséges(ebb) is lesz!

Spenótos palacsinta torta recept

Nagyon egyszerűen elkészíthető, de azért kell hozzá egy kis idő, mivel a palacsintákat is ki kell sütni. A tapasztalat az, hogy mindig kevés… mert nagyon finom!

Hozzávalók az alaphoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15-20 dkg bébi spenót
  • 1 csipetnyi piros fűszerpaprika
  • 1 citrom
  • 12 normál palacsinta
  • Só, bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez

Hozzávalók a besamelhez:

  • Egy közepes vöröshagyma fele
  • 2 evőkanál liszt, például teljeskiőrlésű tönköly vagy királyliszt
  • 3 dl zabtejszín (vagy tej)
  • 12-15 dkg Reszelt Gruyére sajt (vagy növényi sajt)
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • Kókuszzsír a sütéshez
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A besamel elkészítéséhez a vöröshagymát pároljuk le a zsíron. Adjuk hozzá a lisztet és kevergessük folyamatosan 2 percig. Apránként adjuk hozzá a zabtejszínt, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Adjuk hozzá a sajt kb. három negyedét (a végén legyen egy kevés, amivel megszórjuk a tortát), és főzzük adig, amíg a sajt megolvad. Vegyük le atűzhelyről, ízesítsük szerecsendióval, sóval és borssal.
  2. Az alap elkészítéséhez az olajon pároljuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot is. Miután a spenót megfonnyadt ízesítsük sóval, borssal, paprikával és citromlével. Hagyjuk kihűlni és összeérni. Utána a felesleges folyadékot öntsük le és vágjuk apróra.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Tegyünk félre két evőkanálnyit a besamelből, a többit keverjük össze a spenótos alappal. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rétegeljük a palacsintákat és a besameles keveréket egymásra. A maradék besamelel kenjük meg a torta tetejét és szórjuk rá a maradék reszelt sajtot. Addig süssük sütőben, amíg a sajt a tetején megbarnul.
  4. Kicsit hagyjuk hűlni sütés után, de még melegen szeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás