Minden nemzet ételeiben meg lehet találni azokat, melyek valóban egészségesek és emellett nagyon jól illenek a „magyar” ízléshez. Például egy pörköltféleség nagyon is beleillik a mi szokásainkba. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy külföldön miként csinálják ezt a fajta ételt. Most egy kicsit spanyol honba barangolunk, és kipróbáljuk az ő verziójukat.
A spanyoloknak is nagyon ízletes ételeik vannak, és most nyáron kifejezetten érdemes foglalkozni velük – hiszen ők is sok zöldséget használnak. A pörköltjük nagyon is hasonlatos a miénkhez, és ha bátrak vagyunk, akkor adhatunk még hozzá további fűszereket is, például kömény vagy koriander. De bátran használhatunk sört is adalékként, ezt már a fantáziádra bízom:
Spanyol húsgolyók vajbabos pörkölttel – recepet
Három főre ajánlom az alábbi gyorsan és könnyen elkészíthető spanyolos ételt:
Hozzávalók:
- 350g darált sovány sertéshús
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 paprika, szeletelve – bármilyen színű lehet
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál fűszerpaprika – lehet édes és csípős is, ízlés szerint
- 2 x 400g paradicsomsűrítmény – lehetőleg adalékmentes
- 400g vajbab, beáztatva, lecsöpögetve, előfőzve
- Kevés petrezselyem, apróra vágva
- Babérlevelek
- Só és bors ízlés szerint
- Sertészsír a sütéshez
- Kenyér a tálaláshoz
Elkészítés:
- A fűszereket (só, bors) dolgozzuk össze a darált hússal, majd formáljunk belőle húsgombócokat.
- Hevítsük fel a zsírt, és süssük benne arany barnára a húsokat (kb. 5 perc).
- A zsíron a hagymát és a paprikát fonnyasszuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerpaprikát, és dolgozzuk össze.
- Adjuk a paradicsomsűrítményt és a babérleveleket a zöldségekhez és fedő alatt 10 percig pároljuk az egyveleget.
- Adjuk hozzá a babot és a petrezselymet, majd további 10 percig főzzük és kevergessük.
Jó étvágyat!