A kapribogyó a Földközi-tenger térségében őshonos, melyet általában ecetes, sós vízben tartósítanak. Ősidők óta használják afrodiziákumként. Tápanyagokban és vitaminokban rettentően gazdag. Hozzájárulhat a rákos betegségek kialakulásának megakadályozásához. Alacsony a kalória tartalma, ezért speciális diétákba is könnyen beépíthető.
A kapribogyó érvágyat csinál és serkenti az emésztést. Fanyarkás íze remekül illik a húsokhoz, sültekhez. Ezért is invitállak egy finom csirke elkészítésére, melyhez kapribogyót is fogunk használni. A római csirke egy igazi tavaszias recept, sok zöldséggel, finoman pirítva. Burgonyával vagy ízlés szerint rizzsel tálalva egy nagyon finom étkezésnek nézünk elébe:
Római csirke recept
Könnyű és gyors recept, viszont nagyon ízletes. 6 személyre használhatjuk ezeket az arányokat:
Hozzávalók:
- 4 fél csirkemell bordákkal, bőr nélkül
- 2 csirkecomb, csonttal, bőr nélkül
- 1, 5 teáskanál só
- 1,5 teáskanál bors
- 2 dl olaj vagy zsír a sütéshez
- 1 piros paprika, csíkokra vágva
- 1 sárga paprika, csíkokra vágva
- 10 dkg sonka, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- 40 dkg paradicsom, kockára vágva
- 1 evőkanál friss kakukkfű levél
- 1 teáskanál friss oregano levél
- 2 dl zöldség alaplé
- 2 evőkanál kapribogyó
- Friss petrezselyem, ízlés szerint
- Opcionális: 1 dl fehérbor
Elkészítés:
- Fűszerezzük be a csirkét fél teáskanál sóval és borssal. Pirítsuk barnára a csirkét az olajon, majd tegyük félre.
- A serpenyőben a sonkát és a paprikákat süssük ki – akkor van kész, ha a sonka ropogós, kb. 5 perc. Adjuk hozzá a fokhagymát és süssük további 1 percig.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, a bort (opcionális), a fűszereket (kivéve a petrezselymet és a kapribogyót), a csirkét és a zöldség alaplét. Forraljuk fel, és főzzük 20-30 percig – amíg a csirke megpuhul.
- Adjuk hozzá a petrezselymet és a kapribogyót, és főzzük további egy percig. Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!