Pézsmatök recept | Egészséges életmód

Pézsmatök ebédre

Pézsmatök ebédre

Pézsmatök ebédre - receptA pézsmatököt sonkatök vagy bébitök néven is hallhattuk már. Húsában nagyon sok karotin található, ezért hasonlít a színe a répához, melyben szintén sok karotin található. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért is kiemelkedően támogatja az immunrendszerünket. Szinte csak sütőtökként használjuk, pedig más felhasználási módjai is léteznek.

Legfinomabb talán a sütött változata, de felhasználhatjuk krémleveshez, édes, fűszeres, nyers vagy ünnepi változatban. Készülhet belőle köret, vagy egytálétel, főzelék, saláta. Kerülhet turmixba, süteménybe, gluténmentes muffinba, kásába, pohárdesszertbe is. Egyszerűen ihatjuk a kicentrifugált levét is. Most pedig lássuk egy indiai változatát a felhasználásának:

Darabos pézsmatök mulligatawny recept

A mulligatawny egy angol leves, melynek indiai gyökerei vannak. Bár az eredeti recept már régen a feledésbe merült, a ma fellelhető változatok is megérnek egy próbát:

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 alma, hámozva, apróra vágva
  • 3 zeller szár, apróra vágva
  • Egy kisebb pézsmatök fele, hámozva, kimagozva, apróra vágva
  • 2-3 kiskanál curry por – ízlésnek megfelelően
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál nigella mag
  • 800 g apróra vágott paradicsom – vagy püré
  • 1,5 liter csirke vagy zöldség leves alap
  • 104 g rizs
  • Kevés petrezselyem
  • 3 evőkanál mangó chutney – opcionális, akár tálaláshoz is
  • Só és bors ízlés szerint
  • Zsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Fonnyasszuk meg benne az almát, hagymát és zellert egyszerre – kevés sóval ízesítve.
  2. Tegyük a serpenyőbe a tököt, a curry port, a fahéjat és a nigella magokat. Ízesítsük fekete borssal. 2 percig főzzük, majd öntsük össze a paradicsommal és a leves alappal. Lefedve 15 percig főzzük.
  3. A zöldségeknek meg kell puhulniuk, de még nem esnek szét. Ekkor kell a rizst belekeverni és addig főzni fedő alatt, amíg a rizs megpuhul.
  4. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a petrezselymet és a chutney-t is (ha ilyen opciót is választottunk). Frissen, melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás