A régi, jól bevált recepteket érdemes néha újra elővenni, leporolni és elkészíteni egészségesebb formában. A skót tojás önmagában is nagyon finom és egészséges, hiszem a petrezselyem a magas vérnyomástól a leheletfrissítésen keresztül az allergiáig nagyon sokrétűen támogathatja egészségünket. A kakukkfű fertőtlenítő, emésztésserkentő, köhögés csillapító is.
És ne feledkezzünk meg a zsályáról sem, mely szintén megtalálható a skót tojásban. A zsálya izzadás szabályozó, antimikrobális hatású, és még a torokfájásra és a cukorbetegségre is jótékony hatással lehet. Vagyis a skót tojás kifejezetten egészséges is lehet, elkészítés kérdése. Irány a konyha, így lehet elkészíteni egészségesebben:
Skót tojás recept – egészségesebben
Nehéz a skót tojásra nemet mondani. Most már nem is kell, mert itt egy kevesebb zsírral és kalóriával járó változat:
Hozzávalók:
- 8 közepes tojás
- 2 közepes tojás felverve
- 500 g sovány sertéshús
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál apróra vágott zsálya
- 1 evőkanál apróra vágott kakukkfű
- 200 g gomba, apróra vágva
- 2 fej fokhagyma, zúzva
- 6 evőkanál teljes kiőrlés tönköly liszt
- 150 g szárított kenyérmorzsa
- 4 evőkanál növényi olaj
- Zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
- Készítsünk 8 db, 5 perces kemény tojást. Ne felejtsük hideg vízben tárolni, ha elkészülnek
- Egy nagy edényben a ledarált húst és a fűszereket keverjük el alaposan.
- Olajon pirítsuk meg a hagymát és rajta a gombát. Amikor a gomba elkészül, vegyük ki és tegyük a húsra. A hagymás, kicsit vizes egyvelegbe tegyünk bele 1 evőkanál lisztet és a felvert tojások felét. Addig keverjük, amíg jól összeáll.
- Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- A maradék lisztet egy tálon szórjuk szét és a megpucolt tojásokat forgassuk meg benne.
- Készítsünk a húsból 8 egyenlő gömböt. A tenyerünkben nyomjuk szét, tegyük a közepébe az egyik tojást és óvatosan nyomkodjuk köré a húst. Ha kész mind a 8, akkor tegyük hűtőbe 1 órára.
- Végül panírozzuk be a kész húsokat a maradék lisztbe, tojásba és kenyérmorzsába. Tegyük a tepsibe és süssük készre a húsokat (kb. 25 perc).
- A maradék tojást, lisztet, kenyérmorzsát keverjük össze, és a maradék olajon süssük ki.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept like-old az oldalunkat és oszd meg másokkal is a receptet!