Meleg étel a hideg időkben Indiából | Egészséges életmód

Meleg étel a hideg időkben Indiából

Indiai leves recept télireBizony, közeledik a hideg, így az étkezési szokásokat is változtatni kell. Más alapanyagokból másféle ételeket kell készítenünk. Az őszies, télies időkben általában nehezebb, tartalmasabb ételeket eszünk. Ilyen tartalmas hozzávaló lehet a gersli is, melyben a legtöbb nyomelem található a gabonafélék között. A gersli fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre.

Egy másik hasonlóan inkább télies étel a lencse, mely a legkönnyebben emészthető a „felfújós” ételek közül. Fitinsav tartalma miatt kiváló antioxidánsként ismert. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Aki kevés tejet fogyaszt, az pótolhatja a tejben található tápanyagok tekintélyes mennyiségét lencsével. És most lássunk egy gerslis, lencsés receptet:

Indiai leves recept télire

Hozzávalók:

  • 100 g gyöngyárpa (gersli)
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • Fél teáskanna barna mustármag
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 zöld chili paprika, csumázva, apróra vágva
  • 1 babérlevél
  • 2 szegfűszeg
  • 1 kis fahéj egyben
  • Fél teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 2 fokhagyma gerezd, apróra vágva
  • 1 fehérrépa gyökér, darabokra vágva
  • 200 g sütőtök, darabokra vágva
  • 200 g édesburgonya darabokra vágva
  • 1 mokkás kanál pirospaprika
  • 1 mokkás kanál őrölt koriander
  • 225 g vörös lencse
  • 2 paradicsom aprítva
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

  1. Főzzük puhára a gerslit. Ha elkészült, akkor csepegtessük le és tegyük félre.
  2. Forrósítsuk fel az olajat és pároljuk meg a mustármagot, a köménymagot, a chilit, a babérlevelet, a fokhagymát, a fahéjat és a kurkumát.
  3. Ha a paprika összeesett adjuk hozzá a hagymát és a maradék fűszereket.
  4. Miután a hagyma is összeesett, adjuk hozzá a maradék összetevőket is, kivéve a lencsét.
  5. Miután összeértek a hozzávalók, adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel vízzel és addig főzzük, míg a hozzávalók megpuhulnak.
  6. Melegen tálaljuk

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás