Korea titkos receptje | Egészséges életmód

Korea titkos receptje

Kimcshi - receptA kimcshi egy koreai, tradicionális, fermentált étel. A fermentáció egy kémiai folyamat, amelynek során valamely szerves anyagot enzim hatásának kitéve bontanak le. A fermentáción átesett ételeket akár előemésztettnek is tekinthetjük. Ugyanis a fermentáció során, baktériumok vagy gombák lebontják, megerjesztik az ételt.

Ezáltal a szervezet rengeteg energiát spórol, és rögtön kezdheti hasznosítani a bejutott táplálékot. Ezért bizonyos érzékenységben, netán allergiában szenvedők is fogyaszthatnak olyan fermentált termékeket, amelyek fermentáció nélkül problémát okoznának. Ennek éppen az az oka, hogy az érzékenységet, vagy allergiát kiváltó anyag sok esetben már nincs jelen a készre erjesztett termékben.

Kimcshi recept

A kimcshit önmagában is fogyasztják, de sokszor alapját képezi valamilyen más ételnek, például levest is készítenek belőle. Most az alapreceptet nézzük meg:

Hozzávalók:

  • 2 fej kínai kel,
  • két gumó gyömbér,
  • 5-6 evőkanál rizsliszt,
  • 2 jégcsapretek,
  • egy póréhagyma,
  • két-három újhagyma,
  • 1 sárgarépa,
  • 2 db zöld erős paprika,
  • 5-6 evőkanál erős paprika por,
  • 3 fej fokhagyma,

Elkészítés:

  1. Vágjuk fel a kínai kelt vékony csíkokra (kb. 6 cm hosszúakra). 3-4 evőkanál sóval hintsük meg és öntsük fel vízzel, majd hagyjuk 5-6 órát állni.
  2. A retket, a hagymát, az erős paprikát és a répát vágjuk fel vékony csíkokra. Ha a kínai kel elkészül (megfonnyad), keverjük hozzá ezeket is.
  3. Fél liter vízben forraljunk 5-6 evőkanál rizslisztet és kevergetés közben várjuk meg, amíg besűrűsödik. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  4. Miután a rizsliszt kihűlt, reszeljük bele a gyömbért, a fokhagymát, adjuk hozzá a piros paprikát és alaposan keverjük össze.
  5. Ezután a keverékeket alaposan össze kell keverni. Amikor minden összeállt, öntsük egy 5 literes üvegbe és addig töltsük vízzel, míg ellepi.
  6. Letakarva hagyjuk 3 napig érni, majd forgassuk meg. 5-6 nap után – amikor elkezd forrni – szedjük ki az üvegből, és kisebb üvegekben tárolhatjuk. Ha hűtőben tároljuk, akkor a forrás megáll és azonnal fogyasztható is. (Figyeljünk arra, hogy ne forrjon ki az üvegből!)

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás